Povratak

Alergija na buhe i čišćenje ušiju mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Davorka Balantin, dr.  vet.  med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam mačku staru 2 godine. Prije pola godine imala je krastice na glavi, bili smo kod veterinara i saznali da je u pitanju alergija na buhe i da je jedna buha dovoljno da to napravi. To smo riješili injekcijama i stavili ampulu protiv buha, a nikad ih nismo primjetili. Danas sam vidjela novu krasticu na glavi i pitam se je li ponovno ista stvar? Hoće li to stalno ići u krug? Inače mačka se zdravo hrani, kvalitetnom kupovnom hranom, ima sjajnu dlaku i čista je.

Također, prije godinu dana mačka je imala u ušima neke nametnike. To smo riješili kod veterinara. Međutim mačka se i dalje svako malo češka po ušima,

iako je bila već na nekoliko pregleda jer sam mislila da su se nametnici vratili, no veterinar kaže da ih nema. Što bi to onda moglo biti? Hvala, Gorana

O:  Ctenocephalides felis ili mačja buha nije vrstno specifična te probleme ne uzrokuje samo u mačaka, već se javlja i kod pasa, te u nekim slučajevima napada čak i čovjeka. Buhe aktivira toplina tijela, vibracije i miris mačke. Uspavane larve ožive, sazrijevaju u buhe te zbog krvnog obroka skaču na mačku. Odrasle buhe se hrane krvlju do koje dolaze ubadajući kožu. Životinje se češu i grickaju i na taj se način pokušavaju riješiti buha. Dlaka im je neuredna, prorijeđena i polomljena. Koža postaje suha, tamnije pigmentirana, iziritirana, s pojačanim perutanjem, stvaranjem krasta i smanjenim elasticitetom.
Kako se pri hranjenju krv u rilcu ne bi grušala, buha u kožu ispušta slinu koja je bjelančevinskog karaktera. U nekih se životinja razvija alergijska reakcija na bjelančevine sline. Reakcija je burna, životinja se intenzivno češe i time stvara znatna oštećenja na koži. Mnoge mačke u kojih je zapažena alergijska reakcija na ubod buha, bolovale su i od retencije sekreta perianalnih vrećica. U tom slučaju se životinja također pokušava intenzivnim češanjem riješiti neugodnog podražaja koji može biti lociran na stražnjem dijelu tijela, ali isto tako i proširen po koži cijelog tijela.

Cerumen ili ušni vosak (smola) je žutosmeđa masa koja nastaje u zvukovodu, a zapravo je proizvod ceruminalnih žlijezda i žlijezda lojnica, pomiješana s oljuštenim stanicama kože, česticama nečištoće i mrtvim dlakam iz zvukovoda. Svježi cerumen je polutekuć i žut, a kasnije se stvrdnjava i poprima smeđe-crnu boju.
Ako se cerumen pojačano stvara ili ako se otežano spontano čisti (npr. sužen zvukovod, neredovito čupanje mrtve dlake kod životinja koje imaju mrtvu dlaku u ušima i sl.), dolazi do problema s ušima kod mačaka i pasa. Cerumen ima i zaštitnu ulogu i izrazito je higroskopan, odnosno nakuplja vodu i dodatno bubri što ima za posljedicu začepljenje zvukovoda. Otežana drenaža cerumena i njegov transport do zvukovoda dovodi do idealnih uvjeta za razmnožavanje gljivica, bakterija i ušnih parazita.

Stoga bih Vam savjetolovala da prvo očistite uši kod Vaše mace kako biste uklonili cerumen, a ako se ne usudite sami joj očistiti uši, odvedite je veterinaru koji će Vam za prvi put pokazati kako se to točno radi. Uši možete čistiti za to predviđenim sredstvima:

- "Otifree" od Vetoquinola, koji ima jaku sposobnost otapanja cerumena i prljavštvine unutar uha; čišćenjem se reduciraju bakterije i gljivice u vanjskom slušnom kanalu

- "Ohren-Reinniger" od Beaphara, otopina služi za čišćenje ušiju koja sadrži posebno sredstvo za regeneraciju kože i sluznice

- "Canina" rupčići koji su natopljeni u posebnu tekućinu za njegu ušiju, a koja je podnošljiva i za pse i za mačke

Kako bi ste se istovremeno riješili i buha i eventualnih ušnih parazita, potrebno je koristiti ampulu za spot-on primjenu "Stronghold" koja uništava buhe, uši, crijevne nematode, srčane nematode, ušne šugarce i srčane nematode na psima i mačkama. Također se koristi za suzbijanje i nadzor alergijskog dermatitisa pasa i mačaka uzrokovanog ubodima buha. Ampula se aplicira jednom mjesečno u međulopatično područje na koži, na jedno mjesto.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr