Povratak

Alergija na mačju dlaku

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Dobila sam prelijepu, umiljatu tigrastu mačkicu, ali s njom je došla i alergija. Šmrcam, kišem, plačem, začepljen mi je nos i svrbi me grlo..... Kako da to riješim? Nada

O: Alergija je prekomjerna reakcija obrambenog sustava na inače neškodljive tvari koje udišemo, dodirujemo kožom (sluznicom) ili jedemo. U takvom kontaktu obrambeni sustav organizma se poremeti i dolazi do reakcije između strane bjelančevine - alergena i vlastite bjelančevine - protutijela, uz nepotrebno i prekomjerno stvaranje protutijela.

Kao posljedica ove reakcije oslobađa se histamin, dolazi do širenja i pojačane cirkulacije kroz krvne žile, kontrakcije glatke muskulature i pojave simptoma.

Uzročnici alergije su brojni. Među najčešće alergene ubrajaju se pelud, grinje kućne prašine, životinjske dlake, spore plijesni, hrana, aditivi u hrani, konzervansi, otrovi insekata, te UV zrake.

Kod alergije na životinjske dlake može se raditi o reakciji koju ne mora izazvati sama životinjska dlaka, već i prhut kože i tjelesne izlučevine koje se lijepe na dlaku kućnih ljubimaca, ali i na proizvode od kože i krzna.

Onima koji su alergični savjetuje se ne držati kućne ljubimce ili ako ih već imate preporuča se kupanje, što je s mačkom najčešće vrlo teško izvesti. Bitno je da životinja ne dolazi u prostor gdje spava alergična osoba, a cijeli stan je neophodno svaki dan temeljito usisati.

Konačnu odluku svakako donesite po preporuci Vašeg liječnika.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr