Povratak

Alergija na ugriz buhe

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Primjetila sam da se moj dvogodišnji mačak učestalo liže i gricka dlaku te se češe, a kao posljedica su se pojavile male krastice po tijelu, najviše po kukovima i leđima, gdje mu se dlaka i prorijedila. Prije četiri tjedna tretirala sam ga Frontline-om protiv buha. Veterinar je dijagnosticirao da se radi o alergiji na buhe. Ponovno ga je tretirao protiv buha ampulom Advantage 80, dobio je injekciju, veterinar je rakao da bi ona trebala ublažiti češanje te mu je prepisao terapiju tabletama CEFA-CURE u trajanju od 10 dana koju provodim tek tri dana. Da li bi ovakva terapija bila u redu s obzirom na postavljenu dijagnozu i da li bi bila poželjna primjena još kakvih dodatnih sredstava? Hvala, Snježana

O: Dlaka i koža mačaka ogledalo su njihova zdravlja. Pravilno hranjene, zdrave jedinke imaju glatku, meku kožu i sjajnu dlaku pune strukture.

Brojni su faktori koji dovode do promjena na koži i dlaci životinja. Jedan od njih je i svrbež, koji je vrlo često posljedica invazije vanjskim parazitima. Mačja buha (Ctenocephalus cati) specifična je za ovu vrstu životinja, ali na njoj se mogu naći i čovječja buha (Pulex irritans), te pseća buha (Ctenocephalus canis). Odrasle buhe se hrane krvlju do koje dolaze ubadajući kožu. Životinje se stoga češu i grickaju kožu i krzno. Dlaka im je neuredna, prorijeđena (naročito u području zdjelice i korijena repa), te polomljena. Koža postaje suha, tamnije pigmentirana, iziritirana, s pojačanim perutanjem i smanjenim elasticitetom.

Kako se pri hranjenju krv u rilcu ne bi grušala, buha u kožu ispušta slinu koja je bjelančevinskog karaktera. U nekih se životinja razvija alergijska reakcija na bjelančevine sline. Reakcija je burna, životinja se intenzivno češe i time stvara znatna oštećenja na koži. Mnoge mačke u kojih je zapažena alergijska reakcija na ubod buha, bolovale su i od retencije sekreta perianalnih vrećica. U tom slučaju se životinja također pokušava intenzivnim češanjem riješiti neugodnog podražaja koji može biti lociran na stražnjem dijelu tijela, ali isto tako i proširen po koži cijelog tijela.

Stoga je važno da životinju tretirate sredstvima protiv buha (prah, spray, ogrlica, kapi (svakih mjesec dana staviti novu ampulicu) i dr.), a u smislu dugotrajne i potpune zaštite trebalo bi uništavati i njihove razvojne stadije u organskom detritusu životinjskog okoliša (ležajevi, deke, kućice).

Svrbež kao paraestetički osjet na površini tijela osim navedenog, nastaje i kao posljedica kožnih oboljenja druge etiologije (bakterije, kožni paraziti), kao i posljedica hormonalnih poremećaja, izlučivanja autotoksičnih tvari kod bolesti bubrega ili jetre, promjene u sastavu krvi, želučano-crijevnih oboljenja, primjene raznih lijekova ili draženja kože sekretima tijela. Ponekad se slike različitih oboljenja preklapaju, te samo stručnjak po pregledu životinje može postaviti točnu dijagnozu.

Cefa-cure je antibiotik s djelatnom tvari cefadroxil (druga generacija cefalosporina). Daju se oralno, jednom dnevno, a primjena je indicirana u slučajevima bakterijskih infekcija kože, mekih tkiva, respiratornog i urogenitalnog sustava.

Po mojem mišljenju terapija je odgovarajuća no savjetovala bih Vam da pripazite na prehranu kroz slijedećih 6 - 8 tjedana dok se stanje kože ne popravi. U Pet centrima možete nabaviti antialergijsku medicinsku hranu za mačke od tri proizvođača (Hill's, Eukanuba i Royal canin). Isti proizvođači nude i hranu za mačke s dermatološkim problemima u suhom i konzerviranom obliku. Osim navedenih hrana, u Pet centru možete nabaviti i Dermanorm ulje koje pomaže poboljšanju konstitucije kože poslije kožnih bolesti, kod prekomjernog ispadanja dlake, dlake bez sjaja i prhutave dlake.

Za odabir hrane i dodatne informacije o istima obratite se veterinarima Pet centra.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr