Povratak

Amputacija noge

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
MelanijaCelica


Odgovara:
Melanija Čelica, dr. med. vet.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Mom mačku (1 godina) je jučer amputirana stražnja noga. Zanima me koliko dugo traje oporavak?
Hvala, Snježana

O: Amputacija noge ponekad je neophodan zahvat kojim spašavamo život bolesnoj životinji. Prometne nesreće su glavni uzrok traume u gradskoj sredini. Mačke ovakve zahvate podnose mnogo bolje nego psi i mnogo brže se adaptiraju na život na tri noge. Druga česta indikacija za amputaciju noge posebno kod mačaka je trauma radijalnog živca. Opet su uzrok udarci (auto, padovi). Treća indikacija gdje je amputacija dio terapije su tumori i nerješive infekcije. Najčešće se radi o tumoru koštanog tkiva. Osim u slučaju neoplastičnih bolesti (tumori), amputacija je uvijek posljednja solucija indicirana samo onda kada više nema nikakve alternative kojom bismo spasili nogu.

Anemične i mršave životinje nisu dobri kandidati za operaciju pa ako je moguće kirurški zahvat treba odgoditi dok se životinja ne oporavi. Većina životinja se dobro adaptira na novonastalo stanje.

Ako mačka izlazi van, trebat će joj malo više vremena da stekne ravnotežu pa u početku treba izlaziti van pod nadzorom, ali u pravilu mačke vrlo brzo kompenziraju nedostatak jedne noge.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr