Povratak

Analne vrećice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam macu staru godinu i 4 mjeseca. Već više od 6 mjeseci, vuče guzu po krevetu i podovima. Analne vrećice su pražnjene više puta, popraćeno antibioticima, injekcijama synopena, ispirane nekakvom tekućinom. No nikad ništa nije pomoglo, čak ni na tjedan dana. Eventualno na 3, 4 dana, no ni to uvijek. Redovito je čisćena od parazita, drontal cat tabletama točno doziranim za njezinu težinu. Zadnja 2 puta prilikom istiskivanja analnih vrećica, čak i nije bilo sadržaja. Veterinari kojima sam ju vodila, a mjenjala sam ih jer se problem ne rješava, kažu da to možda radi iz navike. Ali ona se tako jako pritisne o tlo i vuče! Bojim se da ne bi oboljela od tumora i ne znam sto više raditi?!

Upozorena sam da bi nakon eventualnog kirurškog odstranjivanja moglo doći do problema kontoliranja stolice. Molim vas za vaše mišljenje, i puno se zahvaljujem! Kristina

O: Svrbež (u ovom slučaju u području analnih vrećica) je klinički znak i ne upućuje dijagnostički na određenu bolest. Općenito, uzrok svrbeža su paraziti, infekcije, koža sklona alergijama ili neoplasije. Mnoge bolesti nemaju svrbež kao popratni znak u početku bolesti, ali se naknadno pojavi zbog sekundarne infekcije bakterijama ili gljivicama. Potrebna je detaljna pretraga krvi (kompletna krvna slika, biokemijska analiza), kože (mikroskopski pregled brisa kože) i unutarnjih organa (Rtg slika, UZV pretraga).

Uzročnici svrbeža mogu biti kožni nametnici kao Demodex, buhe, uši i šugarci (Sarcoptes, Cheeyleitiella, Psoroptes). Oni moraju biti dijagnosticirani, a ljubimci podvrgnuti adekvatnoj terapiji. Drugi najveći uzročnik su bakterije iz roda Staphylococcusa. Gljivična oboljenja česta su kod mačaka, a izazivaju svrbež određenih dijelova tijela. Određenom terapijom oni se mogu sanirati i isključiti kao mogući uzročnik. Uzrok može biti i idiopatski, odnosno nepoznat, a ponekad se javljaju nasljedne bolesti u tipu imunosupresije kod kojih svrbež može biti popratna pojava.

Terapija kod ovakvih problema uključuje antihistaminike, esencijalne masne kiseline, glukokortikoide i antipruritike te promjenu dosadašnje ishrane gdje suha hrana (super premium i vet diet) mora prevladavati u odnosu na meku ili kuhanu hranu, kod koje se usljed termičke obrade i nedovoljne raznovrsnosti namirnica javlja manjak vitamina, minerala, proteina i esencijalnih amino kiselina i posljedično tome se ispoljavaju razna oboljenja.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr