Povratak

Beba i mačka zajedno u kući / Mačja dlaka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam bebu od 3 tjedna i mačku. Patronažna sestra me upozorila da postoji mogućnost da mi beba udahne mačju dlaku i da dlaka uđe u pluća i da može dovesti do smrti. Živimo u stanu. Maca jest sad u posebnoj sobi, ali budući da je do nedavno boravila svuda, mačje dlake nalazim posvuda ma koliko usisavala i čistila (nađe se pokoja i na bebinoj odjeći). Volim svoju macu i rekla sam da je nikad ne bih dala, ali ovo što mi je rekla patronažna sestra jako me uznemirilo. Hvala na odgovoru, Spomenka

O: Smatra se da teza o opasnosti od ugušenja mačjom dlakom potječe još iz doba

renesanse, kada je ugledni francuski kirurg Ambroise Paré izjavio da je mačja dlaka izrazito opasna jer začepljuje dišne prohode.

Od tog vremena, pa sve do danas mnoge stvari su se promijenile (način držanja ljubimaca i naš odnos prema njima, održavanje higijene,...) tako da gore navedena teza gubi na važnosti.

Danas se veća važnost pridodaje opasnosti od alergija, parazita (koji mogu prijeći s ljubimca na dijete) te prezentiranju  ljubomore ljubimca u obliku agresivnih ispada prema djetetu.

Smatra se da je glavni uzrok alergijskih reakcija na mačke bjelančevina (Fel D-1) koja se može naći u slini mačaka i ljuskama mačje kože. Kad se životinja liže, odnosno provodi higijenu, slina koja zaostaje na njezinoj koži i dlaci suši se i oslobađa alergene u zrak što uzrokuje klasične simptome alergija kod ljudi.

U novije vrijeme, određena ispitivanja provedena na vodećim sveučilištima u Ujedinjenom Kraljevstvu i Švedskoj utvrdila su da je bojazan, da mačke i psi uzrokuju alergije i bolesti, potpuno neutemeljena. Također, novija ispitivanja pokazuju da djeca, koja su neprestano izložena alergenima s pasa i mačaka, rjeđe obolijevaju od alergija nego njihovi vršnjaci koji nemaju ljubimaca.

Od parazita bih spomenuo gliste i trakavice koje se s ljubimca mogu prenijeti na dijete. To se može izbjeći redovitim tretiranjem ljubimca s nekim od antiparazitika te održavanjem, kako osobne, tako i higijene prostora stanovanja. Također, savjetuje se provoditi redovite kontrole zdravstvenog statusa ljubimca kod veterinara.

O drugim zaraznim bolestima i parazitima, koji se s mačke mogu prenijeti na ljude, pisala je kolegica Vlatka Erman, dr.vet.med. ovdje.

Ljubomoru kod ljubimca možete umanjiti postupno navikavajući ljubimca na bebu u kući. Bilo bi potrebno postupno naviknuti ljubimca na novu prostoriju (prostorija koja je odvojena od prostorije u kojoj boravi beba) te postupno naviknuti ljubimca na bebu. Za to vrijeme, ne zaboravite posvetiti i određenu pažnju ljubimcu kako se ljubimac ne bi osjetio zapostavljeno ili ugroženo od novog "sustanara".

Također, ne ostavljajte bebu i ljubimca zajedno bez nadzora jer uvijek postoji opasnost da ljubimac nehotično ozljedi bebu.

Znanstveno je dokazano da djeca koja odrastaju uz ljubimce imaju manje zdravstvenih problema od odraslih.

Također, određena ispitivanja su pokazala važnost kućnih ljubimaca (pas, mačka) u psihičkom, fizičkom, imunološkom, emotivnom i socijalnom razvoju djeteta.

Stoga, s odgovarajućom pripremom, suživot bebe i ljubimca je moguć.

Za sve daljnje informacije, savjetujem Vam da se obratite svom pedijatru.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr