Povratak

Bijela zrnca na dlaci mačke / Grinje / Alergije i kožni problemi

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
albert finta


Odgovara:
Albert Finta, dr. vet. med.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Imam perzijsku mačku koja na dlaci ima nekakva mala bijela zrnca, kako se meni čini, ne miču se. Primjetio sam ih na njenim leđima, u velikom broju. Lijepi pozdrav, Mihael

O: Teško je zaključiti o kojem bi se problemu radilo kod Vašeg ljubimca. Uzimanje anamneze je važno kako bi se na osnovu tih podataka postavila sumnja na određenu bolest, nužno je napraviti klinički pregled, a po potrebi i dodatne pretrage.

Cheyletiella parasitivorax je grinja koja se često nalazi na koži mačaka, pasa i kunića. Kada je prisutna jača invazija, grinje se vide golim okom, bijele su boje. Ove se grinje prenose direktnim kontaktom, sa invadirane životinje na zdravu, a moguć je i prijenos iz invadiranog okoliša. Kod mačaka i kunića invazija ovom grinjom može proći asimptomatski. Dijagnoza se postavlja isključivo kliničkim pregledom, a zatim i dodatnom pretragom. Invazija se suzbija odgovarajućim insekticidima koji se koriste protiv buha.

Osim parazitološkog problema, postoji mogućnost da se radi o nekom dermatološkom problemu, koji se može dijagnosticirati na temelju kliničkog pregleda kože.

Postoje različite vrste alergija – alergija na hranu, inhalatorne alergije i druge. Najčešće su alergije na hranu koje se mogu manifestirati kožnim problemima (perutanje kože, svrbežom, ispadanje dlake). U Pet centru dostupne su različite medicinske hrane namijenjene alergičarima, npr. Hills d/d, Eukanuba Dermatosis, Royal Canin Hypoallergenic...

U svakom slučaju, da biste bili sigurni o kojem se problemu radi, trebali biste odvesti ljubimicu kod veterinara, gdje će na temelju pregleda postaviti dijagnozu i odrediti terapiju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr