Povratak

Blefaritis - upala vjeđe

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Sumnjam da moja maca ima Blepharitis, natečenost očnog kapka. Područje oko oka je crveno, dlaka je otpala (ne sasvim), oko joj suzi, a kad trgnem kapak vidim da i tamo ima crvenilo, iako inače oko nije crveno i meni liči da je ok. Mačka je zdrava, jede normalno. Možete li mi reći nešto više o ovom stanju i čime se to tretira. Inače, mačka živi u dvorištu.
Hvala puno i veliki pozdrav, Ivana

O: Blefaritis je pojam koji obuhvaća upalu vjeđe i svih njenih anatomskih dijelova te je često povezana sa sekundarnom upalom konjunktiva.

Može se pojaviti unilateralno (jednostrano) ili češće bilateralno (obostrano).  Također, može se pojaviti i sekundarno, npr. kod iritacije oka različite etiologije te posljedičnog samo-ozljeđivanja.

Klinički znakovi koji prate ovo upalno stanje su:
- serozni, mukozni ili mukopurulentni iscjedak iz očiju,
- tamno smeđi, mukoidni ili granulirani iscjedak (posebno čest kod mačaka),
- blefarospazam (nekontrolirano grčenje, stiskanje vjeđa, zatvaranje oka),
- crvenilo u očnim kutevima,
- edem,
- svrbež,
- depigmentacija i/ili gubitak dlake oko očiju,
- otečenje ili obojenje lojnih žlijezda,....

Uzroci ovom stanju mogu biti raznoliki:
- kongenitalni - različite razvojne anomalije poput entropije (poremećaj položaja kapka gdje je rub kapka uvrnut prema očnoj jabučici), trihijaza (nepravilan rast trepavica), nepravilan položaj trepavica,...
- vanjske traume,
- alergije,
- bakterije - stafilokoki koji mogu dovesti do pojave hordeoluma (lokalizirani apsces na žlijezdama vjeđe), piogranulomi,....
- dermatofiti,
- paraziti,
- neoplazije,....

Dijagnostika se provodi pomoću oftalmološkog pregleda te po potrebi drugih pretraga (npr. biokemija, citološki pregled, biopsija,...).

Liječenje se provodi ovisno o nalazu i postavljenoj dijagnozi. Ono može obuhvaćati postavljanje zaštitnog okovratnika kako bi se izbjeglo samo-ozljeđivanje ljubimca. Također, kod blefarokonjunktivitisa može se aplicirati i gentamicin, neomicin, tetramicin,... Za vrijeme liječenja, potrebno bi bilo održavati higijenu očiju i njene okoline pomoću npr. fiziološke otopine te toplih i sterilnih kompresa koje se drže kroz 5-15 minuta 3-4 puta dnevno. Na takav način može se održavati higijena okoline oka.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr