Povratak

Bogaclean Flea Fogger

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam problema s buhama. Naime, mačak je dobio buhe, stavila sam ampulu Advantage, ali nakon 2 tjedna i dalje znam na njemu naći buhu. Vidjela sam da u ponudi imate Bogaclean sprej pa imam par pitanja vezano za njega. Imam stan od nekih 54 kvadrata pa me zanima da li mogu koristiti taj sprej obzirom da je navedeno da pokriva puno veću kvadraturu? Piše da za potpunu učinkovitost ne usisavati 24 sata. Je li može naštetiti mački kao takav? Jer nemam mogućnosti ostaviti mačku kod nekoga 24 sata. Znači, piše ostaviti da djeluje 2 sata, pa zatim sat vremena provjetriti. Je li se može mačka tada već vratiti u stan? Gamma Pegasus

O: Bogaclean Flea Fogger je jedan od novijih insekticidnih preparata namijenjenih tretiranju prostora protiv vanjskih parazita. Sam proizvođač ovog preparata navodi da je preparat učinkovit u eradikaciji infestacija parazita (buha) u nastambama i prostorima u kojima ljubimci borave ili se duže zadržavaju. Djelatne tvari koje se nalaze u ovom preparatu kao i njegova primjena se pokazala učinkovita u tretmanu i uništavanju odraslih oblika buha kao i njihovih razvojnih ciklusa - larve i jajašca.

Proizvođač navodi da je jedna doza pakiranja - boca od 200 mL, dostatna za tretman prostora do 100 m2. Naravno, tretman se na ovakav način može i provoditi u manjim ili većim prostorima, s naznakom da bi sama boca prilikom njene primjene trebala biti pozicionirana u onoj prostoriji u kojoj se najviše i najčešće zadržava ljubimac.

Primjena ovog preparata se provodi tako da se isti aktivira na povišenom mjestu centralnog dijela prostorije u kojoj se najviše zadržava sam ljubimac. Prije same aktivacije proizvoda, potrebno bi bilo temeljito zatvoriti cijelu prostoriju/prostorije (vrata, prozore,...) i na takav način osigurati djelovanje dotičnih djelatnih tvari na ciljanom mjestu. Također, posebna upozorenja postoje i po pitanju akvarija, zemlje, prehrambenih namirnica, zemljanog posuđa te živih organizama općenito. Naime, sve akvarije bi trebalo temeljito zatvoriti, a prehrambene namjernice, zemlju, glineno posuđe ukloniti ili zaštiti od djelovanja preparata. Životinje bi tijekom inicijalnih 3h po apliciranju preparata trebale izbjegavati tretirane prostorije.

Preparat djeluje tako da po aktivaciji proizvoda se ispušta fino atomizirani oblak djelatnih tvari u prostor te isti se spušta po podovima i tepisima. Tijekom prvih nekoliko sati (cca. 2h) fino raspršene djelatne tvari prodiru duboko u prostor te insekticidno djeluju na parazite. Nakon 2h, potrebno bi bilo temeljito provjetriti prostoriju (cca. 1h) i na takav način osigurati sigurnost okoline za ponovno puštanje životinja u prostor kao i sam boravak ljudi. Također, proizvođač navodi da bi u narednih 24h trebalo izbjegavati čišćenje ili usisavanje tepiha, jer tijekom tog vremenskog perioda, raspršene djelatne tvari učinkovito djeluju na ostale razvojne stadije buha, a da pritom nisu opasne za prisustvo drugih živih bića (ljudi, pas, mačka,...).

Više informacija o ovom proizvodu možete saznati i na stranici Pet centar internet trgovine.

Korisne informacije o ovoj temi možete saznati i u odgovoru kolegice Silvije Havrle Lovrić, dr. vet. med., naslovljenom Problem s invazijom buha / Mačja buha i zaštita ljubimca i prostora / Alergija na ugriz buhe.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr