Povratak

Bolesni mačak - narušena opća otpornost, proljev i iscjedak iz penisa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam bijelog mačka (nije albino), starosti 11 mj. Našla sam ga kad je bio otprilike 3 mj.star i od tada svakih 1-2 mj. ima neke zdravstvene tegobe, od čestog proljeva, mikrosporoze, kihanja... Prije 10-ak dana je cijepljen i očišćen od parazita. Obzirom da nije kastriran, ponekad ga pustimo van kuće u susjedstvo, gdje se prije nekoliko dana potukao sa susjedinim mačkom. Osim nekoliko sitnih rana, nije pokazivao znakove nikakve bolesti sve do prije 2 dana, kada je postao apatičan, ne jede, ima proljev, smeđi iscjedak iz penisa te su mu se u području od oka do ušiju pojavile sitne crvene točkice, koje ga očito svrbe. Također, područje oko očiju je crvenkasto.

Sada je već počeo jesti, ali me brine iscjedak i crvenilo koje je tim više izraženo obzirom na boju njegove dlake. Molim Vas ako bi mi mogli dati odgovore: kako da mu podignem imunitet i što da radim u ovoj situaciji? Problem mi je tim veći jer živim na Visu na kojem nema veterinara. Unaprijed zahvaljujem, Sandra

O: Kao potporu imunitetu Vašem ljubimcu možete ponuditi "Immunoboost" pastu koja sadrži kolostrum, esencijalne masne kiseline, kompleks vitamina, željezo i specifičnu mješavinu biljnih ekstrakata. Zatim, "Calo-Pet" pastu kao visoko kalorični dodatak hrani s omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, taurinom, vitaminima i mineralima za pse i mačke. Ove paste možete pronaći u stalnoj ponudi u ljekarnama Pet centra.

Također, važno je pripaziti na ishranu Vašeg ljubimca jer ako kroz hranu ne osiguramo dodatnu energiju, tijelo mačka će početi koristiti zalihe masti, a zatim i glatka mišićna tkiva, što će rezultirati gubitkom tjelesne mase, odnosno usporavanjem procesa oporavka. Osim toga, slab imunitet smanjuje sposobnost borbe protiv infekcije, a to je drugi razlog da Vašeg ljubimca hranite hranom bogatom vitaminima i mineralima, koji pomažu napore imunološkog sustava. Jedna od takvih hrana, koju možete pronaći i u našim ljekarnama, je Hill's a/d, dostupna u obliku konzerve, kao i Royal Canin Convalescence support i Recovery te Eukanuba High Calorie konzerva.

Kako niste naveli čime hranite Vašeg ljubimca, preporučam Vam da mu ponudite neki od superpremium programa (Hill`s, Brit, Royal Canine, Scheschir) koji predstavljaju optimalan izvor svih nutrijenata pa tako i minerala i vitamina te tako čine najbolji način prehrane tijekom cijelog života.

Kako su uzroci proljeva brojni, točnu dijagnozu može postaviti samo veterinar nakon detaljne anamneze te kliničke i, prema potrebi, dodatnih laboratorijskih pretraga. Liječenje proljeva ovisi o uzroku i težini problema. Ako je Vaš mačak uglavnom u redu, problem će uvelike riješiti dehelmintizacija te briga o načinu njegove prehrane, u kojem slučaju mora biti strogo pod Vašom kontrolom, kako ne bi pojeo nešto sa strane što bi pogoršalo stanje probavnog sustava.

No, u suprotnom preporučujem Vam da mačka hranite posebnim medicinskim hranama za stabilizaciju probave (Hill's i/d, Eukanuba Intestinal, Royal Canin Intestinal) ili stabilizaciji probave pristupite dodavanjem specifičnih dodataka prehrani u već postojeći način hranjenja (Canina Darm-gel, Agrifa Floryboost pasta, Cardon Felizyme prašak, Supplexan Dia dog´n cat tablete, Ceva Diarsanyl pasta). Uz navedene dodatke prehrani, proljev bi se trebao smiriti, ukoliko nije stanje mnogo ozbiljnije infekcijom bakterijom ili virusom, kroz 2-3 dana.

O uzrocima promjena na koži glave u mačaka pisala je kolegica Danijela Biban, dr.vet.med. ovdje.

Što se pak tiče iscjetka iz penisa, velika je vjerojatnost da se radi o infekciji, najvjerojatnije bakterijske etiologije. Infekcije se, ovisno o slučaju, liječe paranteralnom aplikacijom antibiotika kao i lokalnim ispiranjem prepucijalne vrećice i apliciranjem antibiotika.

No, s obzirom kako ste naveli da je iscjedak smeđe boje, postoji i vjerojatnost manje ozljede i povrede manje krvne žile jer krv u kontaktu s zrakom oksidira čime se normalna crvena boja krvi mijenja u nijanse smeđe boje. Pratite razvitak procesa na penisu jer se manje infekcije ili mehaničke ozljede mogu sanirati bez terapije (ukoliko se stanje ne zakomplicira sekundarnim bakterijskim infekcijama), no ukoliko iscjetka bude u mnogo većoj količini i postane neugodnog mirisa, svakako biste sa Vašim ljubimcem trebali posjetiti veterinara.

Na osnovu uzorka iscjetka moći će načiniti bakteriološku pretragu, identificirati problem te Vam preporučiti odgovarajuću terapiju.

Kod pomoći Vašem ljubimcu treba pristupiti u nekoliko koraka. Najprije je potrebno ojačati mu opću optornost organizma te stabilizirati probavu. Ove su funkcije najbitnije za odupiranje sekundarnim infekcijama i bržim oporavkom. Nakon što se osnovne funkcije organizma normaliziraju, pristupite riješavanju promjena na koži glave i smirivanju svrbeža. Neovisno o tome, odmah Vašeg ljubimca možete zaštititi od vanjskih parazita (buhe, krpelji) prikladnim sredstvima (ampule Frontline i Advantage te amuple Trixie na biljnoj bazi).

Razmislite i o kastraciji - kirurškom zahvatu kojim se posljedično prevenira agresivno teritorijalno ponašanje i potreba za lutanjem a čime se uvelike prevenira pojava različitih mehaničkih ozljeda ali i bolesti uzrokovanih mikroorganizmima (bakterije, virusi, kožni paraziti, gljivice).

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr