Povratak

Bolesni mačak slabog apetita jede svježu zemlju - neprirodan apetit (parorexia) / Nutritivne potrebe mačke i prehrana

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Uz srdačan pozdrav, da napomenem da sam vam već ranije pisao, s tim da opet imam problem sa jednim mačkom, pa se nadam da bi mi mogli malo pomoći. Imao sam više mačaka koje su prije 3, 4 mjeseca vjerovatno zbog neke infekcije većinom uginule, mada smo ih više puta liječili kod naših veterinara. Ostao je jedan mačak, koji je uspio da se oporavi, do prije mjesec dana. Primjetio sam već izvjesno vrijeme da iz desnog oka izlazi prozirna tečnost u vidu iscjedka, i jedna nosnica mu je bila začepljena. Polako je počeo biti izbirljiv na hrani, tako da je do prije pet do šest dana prestao da jede i pije.Tako da sam ga počeo hraniti na špric. Prije dva dana sam mu dao crveno friško meso koje je pojeo, ostalu hranu malo onjuši i ostavi. Inače je bio veseo i vrlo aktivan mačak pa je od tada postao pokunjen, samo je ležao i malo se kretao, kao da je iscrpljen, skoro nikako se nije glasao, samo tužno mijaukao. Kad hoda zanosi se u kretanju, kao da je ošamućen i omamljen. Nije izgubio puno na tezžini. Redovno ide na WC. Dali smo mu sredstvo protiv parazita, neke antibiotike i sredstvo za jačanje organizma po preporuci veterinara. I što primjetim, traži samo da jede frišku zemlju, kao oranicu. Kao da mu nešto fali ili želi da se očisti od nečeg.

Koju hranu bi mu trebao davati, da li tečnu ili suhu, koja je to bogata potrebnim sastojcima za njegovu ishranu?

Nadam se da će te mi moći pomoći i s obzirom da je hitnost u pitanju, puno vam se zahvaljujem. Damir

O: Neprirodan apetit (parorexia) je pojava kada životinja jede hranu koja joj inače ne odgovara ili jede tvari  koje uopće nisu za jelo (zemlju, žbuku, drvo, krpe i sl.). Paroreksija ukazuje na poremećaje u funkciji probavnog sustava, na poremećaje u mijeni tvari, a naročito na nestašicu minerala, vitamina i drugih biokatalizatora, no može biti i odraz teških poremećaja u funkciji moždane kore.
 
Razlog zbog kojeg mačak jede zemlju ili pijesak može biti taj da mu nedostaje  vitamina i minerala u organizmu. Ta se pojava naziva alotriofagija, a to je neprirodan apetit koji nastaje obično kod poremećenog prometa mineralnih i vitaminskih tvari u organizmu i to većinom radi njihovog nedostatka.
 
Razlikujemo  hipovitaminozu (relativna nestašica vitamina) i avitaminozu (stanje kada pojedinih vitamina u tijelu gotovo posve nedostaje). Nestašica vitamina nastaje u prvom redu zbog nedostatka vitamina u hrani.  To je primarna ili alimentarna nestašica vitamina. Uzrok nestašice vitamina mogu biti i različiti poremećaji koji otežavaju primanje, resorpciju i iskorištavanje vitamina u tijelu ili povećavaju njihovu potrošnju. Poremećaji koji dovode do sekundarne nestašice vitamina svode se na poremećaje u probavi.  
 
Preporučam Vam da se posavjetujete sa veterinarom koji liječi mačka, oko davanja nekih vitaminsko-mineralnih pripravaka za mačke. U ponudi Pet centra dostupni su sljedeći pripravci: CANINA Canivita multivitaminski tonik za pse i mačke, Dr. Clauder's ProLife Cat & Kitten Energetsko za mačke, VETOQUINOL Calo Pet energetska pasta za deficit hranjivih tvari 120g,  VMP pasta za mačke.  Gotovi pripravci vitaminsko-mineralnih dodataka za mačke su točno izbalansirani uz preporučenu dnevnu dozu vitamina i minerala. Odabir prikladnog preparata  i određivanje prikladnog doziranja trebalo bi se određivati u skladu s konzultacijama i preporukama  veterinara koji je upoznat sa zdravstvenim stanjem životinje.   

Pravilna prehrana je izuzetno važna i svakako je jedan od bitnih faktora koji osiguravaju zdrav i kvalitetan život životinje.  Prehrana Vašeg ljubimca mora biti kompletna i pravilno izbalansirana, kako bi se zadovoljile sve nutritivne potrebe njegovog organizma.

Mačke su čisti mesojedi i imaju drugačije nutritivne potrebe od pasa.Važno je znati da se mačke ne mogu hraniti istom hranom kao psi. Neadekvatna hrana može biti i jako štetna za zdravlje Vašeg ljubimca.  Zubalo mačaka  i čitav njihov probavni sustav su prilagođeni probavi mesa, odnosno hrane animalnog porijekla. Međutim, uobičajeno je da mačke u svoju mesnu ishranu povremeno unesu male količine trave ili bilja.  Izuzetno je važno da mačka  hranom unese dovoljne količine taurina, arginina, vitamina A i arahaidonskae kiseline. Taurin je izuzetno važan, jer se kod deficita ove aminokiseline mogu javiti neke bolesti retine oka ili kardiomiopatije.

Mački trebaju bjelančevine životinjskog podrijetla i ne može se prilagoditi prehrani u kojoj prevladavaju ugljikohidrati. Životinjske masti su bitne za mačke, ne samo zbog energije, nego i zbog toga što predstavljaju vrijedan izvor masnih kiselina i vitamina koji se rastapaju u mastima (A, D3, E). Poznato je da su mačke mogu biti vrlo izbirljive po pitanju hrane i često mogu biti i previše zahtjevne. One imaju puno manje okusnih bradavica u ustima nego  npr. ljudi. Zbog toga ne mogu razlučiti koju vrstu mesa jedu po okusu, ali se zato puno više koriste njuhom.

Mačkama je prirodno da imaju više manjih obroka tijekom dana, no kod kućnih mačaka kod kojima je hrana stalno dostupna, ona može biti ponuđena na dva načina. Jedan je taj da se hrana daje na obroke, odnosno u određeno vrijeme i to bar dva obroka na dan. Drugi način je da hrana bude stalno ponuđena u zdjelici pa  si mačka sama određuje vrijeme i količinu uzete hrane. Tu se problem može javiti kod proždrljivih životinja koje u tom slučaju mogu postati pretile. Posuda sa svježom vodom maci mora biti uvijek dostupna, naročito ako je hranjena isključivo dehidriranom  hranom.

Na tržištu se može naći mnogo različitih hrana za mačke, a glavna podjela je na suhu (dehidriranu) i mokru (konzerviranu). U pravilu, dehidrirana hrana sadrži puno više bjelančevina nego mokra, a isto tako više nego svježe meso. Dehidrirana hrana se može davati i u kombinaciji s mokrom jer tako mačka dobije raznolikije obroke, ali činjenica je da je s dehidriranom hranom unijela mnogo više hranjivih tvari.  Preporučila bi Vam da hranite mačka sa nekom od superpremium ili premium hrana koje karakterizira uravnoteženost svih njenih sastojaka, porimjerice Brit Care, Hill's, Royal Canin, Pro Plan, Iams, Cat chow, itd.) Takve hrane su napravljene uz veliku pažnju i nakon višegodišnjeg  istraživanja potreba mačaka i njihovih najčešćih problema. Prema tome, postoji više vrsta hrane, ovisno o tome radi li se o mladim ili starim mačkama, kućnim ili vanjskim, onima koje imaju problema sa zubima ili izbacivanjem dlake ili mokraćnim kamencima ili sve zajedno.

Nikada nemojte davati mački hranu direktno iz hladnjaka. Najbolje je da hrana bude nešto toplija od sobne temperature.

Dakle, kao zaključak  preporučila bi da kombinirate obroke, tako da joj glavna hrana bude dehidrirana, a jedan obrok dnevno mačja konzerva ili vrećica. Odabir vrste hrane prilagodite dobi i potrebama Vašeg mačka.  Posuda sa svježom vodom maci mora biti uvijek dostupna, naročito ako je hranjena isključivo dehidriranom  hranom.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr