Povratak

Bolesti jetre / Povišeni bilirubin

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Promijenila sam nekoliko ambulanti dok nisam došla u jednu gdje su mojoj maci izvadili krv i našli sljedeće parametre u laboratoriju: Bilirubin 138 (DO 6,8), Fe 39,6 (19-30,5), glukoza 5,4 (DO 5,1) AST 102 (DO 40) ALT 258 (DO 50) OSTALA KRVNA SLIKA JE U REDU. Mačka satima gleda u vodu i ne pije, povraća jednom dnevno obično 2-3 sata nakon jela, jede samo isključivo pileća prsa, nakostriješena neuredna dlaka, žute sluznice, samo spava ili leži, ne kreće se ili vrlo malo, zanosi stražnjim dijelom tijela, žuti zubi, nosnica joj je jedna stalno začepljena s iscjetkom bistre tekućine i stalno kiše. Ne znam da li je to bitno pa samo napominjem da je stara oko 9-10 god.

Davala joj silimarin 2-3 dana, sada ga neće, dala joj royal canine hepatic isto tako 2-3 dana, ispočetka je jela sada neće, vrlo malo jede i ne znam što da radim. Molim Vas, pomozite mi sa dijagnozom i terapijom ako ikako možete! ... Sama kost i koža, jako mi ju je teško gledati jer ju neizmjerno volim.
Unaprijed Vam zahvaljujem i sve pozdravljam, Ksenija

O: Bilirubin je glavni nusprodukt raspadanja crvenih krvnih stanica (eritrocita). Kada ostare, eritrociti su "zarobljeni" u slezeni gdje se raspadaju. Kao rezultat nastaje bilirubin koji se ispušta u cirkulaciju (nekonjugirani bilirubin). Takav se transportira krvlju do jetre gdje ulazi u procese i konjugira se (spaja sa glukuronskom kiselinom - konjugirani bilirubin). Ovakav se može ili uskladištiti u jetri ili biti izlučen sa žuči. Uslijed povišenih vrijednosti bilirubina u krvi, tkiva cijelog tijela poprimaju žutu boju što se naziva žutica ili icterus.

Žutica nije bolest već simptom koji prati niz različitih bolesti.

Postoje tri glavne grupe uzroka žutici: prehepatički, hepatički i posthepatički.

1. Prehepatički uzroci su oni koji se javljaju prije prolaska krvi kroz tkivo jetre i opisuje ih se još kao hemolitički uzroci (rezultiraju raspadanjem eritrocita): krvni paraziti (hemobartoneloza najčešće), lijekovi, hemolitička anemija posredovana imunitetom, reakcije transfuzije krvi, niska razina fosfata u krvi, invazija srčanim parazitima (rijetko u mačaka).
2. Hepatički uzroci su oni vezani uz jetreno tkivo: masna infiltracija jetre (hepatička lipidoza), upala jetre (hepatitis) i/ili žučovoda (holangitis), (holangiohepatitis), toksini (teški metali, pojedine kupke i sprejevi protiv buha i krpelja), lijekovi (diazepam, acetaminofen, griseofulvin), tumor, infekcije (virusne, bakterijske, protozoarne), ciroza (teško stanje, zadnji stadij bolesti jetre).
3. Posthepatički su oni poremećaji koji se javljaju nakon što krv prođe jetru i ukljućuje poremećaje koji rezultiraju u blokiranju protoka žuči iz jetre: bolesti gušterače (upala ili tumor), bolesti žučnog mjehura (žučni kamenci, tumor, upala žučnog mjehura i žučovoda), bolesti crijeva kod kojih dolazi do začepljenja žučovoda.

Nekoliko je bolesti jetre koje se javljaju u mačaka:

- hepatička lipidoza (poznata i kao idiopatska hepatička lipidoza ili bolest masne jetre). Česta je bolest u mačaka koja nastaje kada mačka postane anoreksična (odbija hranu ili znatno smanji količinu dnevno unesene hrane). Tada tijelo počinje koristiti uskladištene masti kao energiju. Iz depoa, masti dolaze do jetre kako bi se preradile i iskoristile kao hranjive tvari u organizmu. No jetra postaje u jednom trenutku prezasićena i nesposobna preraditi masnoće brzo koliko je potrebno. Ovo dovodi do nakupljanja masti u jetri što ometa normalnu funkciju jetre.

- Holangitis/holangiohepatitis kompleks: ovo je niz povezanih upalnih ili infektivnih poremećaja jetre i/ili žučnog sustava. Uzroci mogu biti infekcije (vrlo često FIP), pankreatitis, bakterijske infekcije, parazitarne infekcije (uključujući toksoplazmozu).

- Oštećenja toksinima (toksična hepatopatija) uzrokovana izlaganju lijekovima, toksinima ili nedostatkom krvi u jetri.

- Tumor - postoji dva tipa tumora koji zahvaćaju jetreno tkivo - primarni su rijetki u mačaka, dok su daleko češće metastaze iz nekog drugog mjesta u tijelu.

- Portosistemski ili jetreni šant (odvod) - predstavlja abnormalnu komunikaciju između portalnog i sistemskog venoznog sustava a dozvoljava da se krv iz crijeva dostavi sistemskoj cirkulaciji prije jetrene detoksikacije. Ovo znači da krv zaobilazi jetru rezultirajući u izostanku detoksikacije u jetri i podizanjem nivoa toksina u krvi. Može biti urođen ili stečeni (u većine mačaka je urođeni).

Simptomi bolesti jetre mogu biti različiti a ovise o uzroku bolesti. Najčešći simptomi su: žutica ili icterus (žutenje bjeloočnice, kože i mukoznih membrana), gubitak apetita, gubitak tjelesne težine, učestalo mokrenje (poliurija), pojačano žeđanje (polidipsija), povećanje jetre, apatija, proljev, naglo povraćanje, neugodan zadah.

Dijagnostika svakako obuhvaća pretragu krvi, kako kompletnu krvnu sliku tako i biokemijski nalaz.

Što se tiče povećanih vrijednosti koje ste naveli, opisati ću zašto se to događa. Naime, ALT (alanin aminotransferaza) je enzim kojeg proizvode jetrene stanice. Smatra se enzimom specifičnim za jetru u pasa i mačaka te se koristi kao okvirni test za dijagnostiku jetrenih bolesti, ali samostalno ne može poslužiti za postavljanje dijagnoze. Do povišenja vrijednosti prvenstveno dolazi kod oštećenja jetrenih stanica, no uočava se i kod oštećenja bubrežnih stanica, skeletnog mišićja, gušterače i srčanog mišića. Hemoliza i lipemija također mogu biti uzrokom lažno povišenog očitanja.

AST (aspartat aminotransferaza) enzim je kojeg stvaraju jetrene stanice no može se pronaći i u skeletnom i srčanom mišićju, mozgu i crvenim krvnim stanicama. Indikator je jetrenih bolesti, a s obzirom da se nalazi i u drugim organima, nije toliko specifičan za bolesti jetre kao što je to ALT.

Bilirubin je glavni nusprodukt raspadanja crvenih krvnih stanica. Razina bilirubina je povišena u mačaka s bolestima jetre, žučnog mjehura ili kod hemolize.

No osim navedenih, pokazatelj stanja je i albumin - glavni protein krvne plazme koji se proizvodi u jetri. Niska razina albumina može biti znak bolesti jetre. Razine željeza i glukoze u krvi nisu znatno povišene te bez kontrolnog nalaza nemaju osobito dijagnostičko značenje.

Osim ovih biokemijskih pokazatelja, kod dijagnostike je neophodno napraviti i kompletnu krvnu sliku, analizu urina, funkciju štitnjače, UZV jetre i žučnog mjehura, RTG abdomena, po potrebi i biopsiju jetre, serološka testiranja (za bolesti poput FeLV, FIV, FIP i toksoplazmozu jer mogu biti povezane sa nekim bolestima jetre).

Slijedom navedenog, preporučujem da svoju macu svakako što prije odvedete na Kliniku za unutrašnje bolesti Veterinarskog fakulteta kako bi se što prije i kvalitetnije obavile pretrage, poduzela adekvatna terapija te spriječile komplikacije. Ponesite sa sobom nalaze već načinjenih pretraga kako bi se dijagnostika mogla što preciznije usmjeriti i što prije otkriti.

Liječenju se općenito pristupa iz više smjerova. Kao prvo treba ukloniti uzrok (npr. izliječiti upalu ako je ona uzrok), promatranje i spriječavnje progresije patološkog procesa, opća potporna terapija, nadoknada elektrolita i tekućine ako je mačka dehidrirana i ublažavanje simptoma. Zatim, macu treba hraniti posebnim režimom prehrane - niska količina masti i visoka ugljikohidrata. U ponudi je medicinska hrana od nekoliko proizvođača koje možete pokušati ponuditi svojoj maci:

- Hills i/d - kompletna hrana za mačke s gastrointestinalnim problemima (gastritis, enteritis, kolitis, upalna bolest crijeva), insuficijencija egzokrinog pankreasa, akutni pankreatitis (bez hiperlipidemije), te Hills l/d - kompletna hrana za mačke s bolestima jetre, hepatičkom encefalopatijom te hepatičkom lipidozom.
- Eukanuba Intestinal - potpuna hrana za mačke s bolestima probavnog sustava: nespecifični proljevi, akutni/kronični gastritis, upalne bolesti crijeva, bolesti pankreasa, hiperlipidemija, začep, parazitarne bolesti.
- Royal Canin Sensitivity Control - kompletna hrana za mačke sa intolerancijom na hranu, proljevom drugih uzroka, kolangitisom i/ili kolangiohepatitisom, upalna bolest crijeva, odbijanje hrane (anoreksija) ...

Od sredstava za otvaranje apetita možete davati Calo-pet pastu - to je energetska pasta obogaćena životno potrebnim vitaminima, mineralima i taurinom. Ova se pasta nudi u slučajevima gubitka apetita ili nedovoljnog uzimanja hrane kao izvor energije za organizam. Tako se istodobno potiče apetit i uzimanje hrane.

Preporučila bih vam i da maci date Legaphyton (Vetoquinol) koji je registriran za upotrebu u veterinarskoj medicini te prilagođen metabolizmu mačaka i pasa. Legaphyton je dopunsko sredstvo na biljnoj bazi koje sadrži silimarin. Djeluje na izmjenu tvari u jetri, a najvažnije je stimulacija ribosomalne sinteze proteina, čime se pospješuje regeneracija i izgradnja hepatocita, te stabiliziranje stanične membrane, čime se smanjuje ulazak hepatotoksičnih tvari u hepatocite. Može se upotrijebiti za zaštitu jetre kod situacija koje opterećuju jetru ili kao potporna terapija kod jetrenih bolesti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr