Povratak

Bolesti mokraćnog sustava kod mačaka / FLUTD / Mokraćni kristali i kamenci

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Javljam Vam se u vezi mačke stare 2 godine. Sve do prekjučer bio je veseo, razigran, gladan mačak koji je u večernjim satima samo klonuo, povukao se u tamu i cvilio. Pipanjem smo ustanovili da opet nešto nije u redu s mjehurom (na jesen prošle godine imao je upalu i bio izliječen antibioticima u 5 dana) te smo ga jučer odveli veterinaru. Slikanje je pokazalo upalu mokraćnog sustava - bubrega, zadebljanje stjenke mjehura (slaba prohodnost mokraće) 1cm i krvarenje. Ono što je jučer primio, primio je i danas: Konakion, Reglan amp. , Baytril, Solumedrol, Ketofen 1%. Sve što veterinar kaže je da su šanse da se izliječi 50%, kao i da ugine. Navodno da dosta mačaka boluje u zadnje vrijeme od te bolesti (prije tjedan dana jedna je istim liječenjem uginula dok druga nije) i jedino je rješenje čekati. Iako slika upućuje na jako loše stanje, on je danas nešto malo boljeg rapoloženja u smislu da popije vode (ne želi jesti), šeće i skoči na prozor (još jučer to nije mogao). Jako sam uplašena i molim Vas za savjet. Imate li iskustva s takvom bolesti i kako se ona liječi?
Unaprijed zahvaljujem.
Srdačan pozdrav, Ingrid

O: Kod mačaka nisu rijetke bolesti mokraćnog sustava. Najčešće se radi o FLUTD-u, infekciji donjih mokraćnih puteva (Feline Lower Urinar Tract Disease), a procjena je da 4-10% mačaka pregledanih u veterinarskim ambulantama pokazuje znake FLUTD-a. Bolest donjih mokraćnih puteva nije jedinstvena bolest, već izraz kojim se nastoji opisati različita bolesna stanja koja zahvaćaju donje mokraćne organe mačaka. Tegobe variraju od upala i stvaranja kristala ili kamenaca, do upale mjehura izazvane npr. stresom ili nepoznatim uzrokom - idiopatski cistitis.

Najčešći znaci FLUTD-a mogu uključivati:

- učestalo napinjanje i mokrenje, ponekad bez uspjeha a veoma često izvan uobičajenog mjesta za obavljanje nužde
- otežano i bolno mokrenje, kao i bolno glasanje za vrijeme mokrenja
- krv u mokraći
- često lizanje genitalnog područja
- kod nekih mačaka i ustrašeno, nervozno ili čak agresivno ponašanje.

Kao predispozicija nastanku ove bolesti navodi se pretilost, često žeđanje, kastracija (naročito kod mužjaka), stres, slaba aktivnost...

Liječenje ovisi o utvrđenom stanju. Najteže stanje je kada dođe do opstrukcije mokraćnih puteva većim mokraćnim kamencima. U takvim slučajevima često kirurški zahvat predstavlja jedino rješenje. Ukoliko se radi "samo" o cistitisu, moguće je medikamentozno izliječenje.

Ukoliko se radi o mokraćnim kristalima odnosno kamencima, odgovarajuća preventiva ima nezamjenjivu ulogu. Ona se svodi na primjenu ispravne prehrane kojom se pospješuje otapanje postojećih kristala i kamenčića i smanjuje rizik ponovnog nastanka. Takvu hranu proizvode Hill's s oznakom s/d i c/d, Royal Canin s oznakom Urinary, Eukanuba Urinary Struvite i Purina Urinary.

S obzirom na stanje Vaše mačke, preporučujem da slijedite upute Vašeg veterinara.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr