Povratak

Prehrana kod bolesti žuči i jetre

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Kada mačak 15-godišnjak pojede hranu u kojoj ima sastojaka: janjetina ili jaja, jetrica, svinjetina itd. dobiva strahovite bolove, savija se i grči po podu uz izrazito bolno mjaukanje. Obavezno se pomokri i kaka tj. od boli ne može kontrolirati stolicu i mokrenje. Napadaj traje 5 - 6 minuta, a jučer ih je imao 4. Budući je kastriran dali smo mu hranu koja potiče kiselost, poslije koje je imao tu burnu reakciju. Inače je veterinar dijagnosticirao probleme s jetrom. Pitanje: čime hraniti i napajati macu?
Hvala,
Ljubo

O: Žučni mjehur je građom vrlo sličan balonu a smješten između režnjeva jetre.

Žuč je tvar zelenkaste boje koju stvaraju jetrene stanice a iz kojih se transportira kanalićima u žučni mjehur gdje se skladišti i koncentrira. Pod utjecajem hormona, žučni mjehur dobiva signal uslijed kojeg se kontrahira i u tanko crijevo istisne kroz odvodne kanaliće određenu količinu žuči.

Žuč ima nekoliko funkcija za organizam: raspršuje čestice masti unesene hranom kako bi se one mogle resorbirati i sudjelovati u anaboličkim reakcijama u organizmu. Također, odnosi toksine i ostale štetne tvari koje je jetra metabolizirala stvarajući neresorptivne spojeve. Ovo je vrlo delikatan sustav. Problemi mogu nastupiti kada bakterije (normalni stanovnici lumena crijeva) dospiju kroz žučne kanaliće u tkivo jetre, kada nastupa upala i oštećenje jetrenih funkcija.

Bolesti žučnog mjehura mogu se podijeliti u tri kategorije: obstruktivne bolesti, neobstruktivne i ruptura (žučnog mjehura ili ekstrahepatičnih kanalića koji vode žuč).

Obstruktivna bolest žučnog mjehura može se javiti kada je gušterača (organ anatomski smješten vrlo blizu žučnog mjehura) upaljena ili ožiljkasto promijenjena uslijed upale i sl. pa fizički vrši pritisak na odvodne kanaliće žučnog mjehura. Ako se upala gušterače može donekle smiriti, umanjuje se pritisak na kanaliće i žuč može nesmetano otjecati.

Tumori također mogu vršiti pritisak na odvodne žučne kanaliće.

Žučni kamenci (koleliti), iako rijetki u mačaka, ipak se mogu formirati. Mogu biti sporedni (biti prisutni ali ne uzrokovati probleme) - slučajan nalaz na RTG-snimci ili operativnom zahvatu, ali mogu biti i oni koju stvaraju probleme: kamenci koji prolaze iz žučnog mjehura u odvodne kanaliće mogu prekinuti otjecanje žuči.

Neobstruktivne bolesti - upala žučnog mjehura koja je tipično posljedica bakterijske infekcije i liječi se terapijom antibiotika. Također, javlja se i tumor žučnog mjehura, iako rijetko.

Ruptura žučnog sustava (mjehura ili kanalića) - može biti uzrokovana fizičkom traumom (npr. udarac automobilom), kolecistitisom ili obstrukcijom. Rano otkrivanje je od velike važnosti jer izlijevanje žuči uzrokuje peritonitis koji je stanje po život opasno, te je potrebna hitna kirurška intervencija.

Povraćanje, žutica i smanjen apetit su vrlo česti u životinja s upalom ili obstrukcijom žučnog sustava (mnoštvo kanalića vodi iz jetre u žučni mjehur a iz njega u tanko crijevo). Također, mogu se pojaviti i trbušna bol te povišena tjelesna temperatura.

Liječenju se pristupa iz više smjerova. Kao prvo treba ukloniti uzrok (npr. izliječiti upalu ako je ona uzrok), promatranje i spriječavnje progresije patološkog procesa, opća potporna terapija i ublažavanje simptoma. Zatim, macu treba hraniti posebnim režimom prehrane - niska količina masti i visoka ugljikohidrata:

- Hills i/d - kompletna hrana za mačke s gastrointestinalnim problemima (gastritis, enteritis, kolitis, upalna bolest crijeva), insuficijencija egzokrinog pankreasa, akutni pankreatitis (bez hiperlipidemije), te Hills l/d - kompletna hrana za mačke s bolestima jetre, hepatičkom encefalopatijom te hepatičkom lipidozom.
- Eukanuba Intestinal - potpuna hrana za mačke s bolestima probavnog sustava: nespecifični proljevi, akutni/kronični gastritis, upalne bolesti crijeva, bolesti pankreasa, hiperlipidemija, začep, parazitarne bolesti.
- Royal Canin Sensitivity Control - kompletna hrana za mačke sa intolerancijom na hranu, proljevom drugih uzroka, kolangitisom i/ili kolangiohepatitisom, upalna bolest crijeva, odbijanje hrane (anoreksija) ...

Moram napomenuti i slijedeće: anatomija mačke je nešto drukčija u odnosu na ostale vrste životinja. Naime, odvodni kanalić gušterače (koji dostavlja probavne enzime do crijeva) otvara se na istom mjestu gdje i žučni kanalić. Znači, oba kanalića dijele ista "ulazna vrata" u lumen crijeva te ako bakterije inficiraju ulazna vrata, rizik za infekciju istovremeno imaju i jetra i gušterača. Jetra obavlja mnogobrojne funkcije od životne važnosti za organizam.

Iako ovaj organ ima nevjerojatnu sposobnost regeneracije nakon oštećenja uslijed neke bolesti (poput hepatičke lipidoze) može imati fatalne posljedice. Česta jetrena bolest u mačaka je upravo jetrena lipidoza kod koje se u jetri skuplja enormna količina masti koja onemogućava njeno normalno funkcioniranje. Većina slučajeva hepatičke lipidoze u mačaka povezana je sa pretilošću. Može se pojaviti i uslijed nutritivnih, metaboličkih ili toksičkih oštećenja jetre. Ova bolest u mačaka povezana je sa dijabetes melitusom, hipertireoidizmom, bolestima srca, bolestima bubrega, kronične bolesti donjih mokraćnih puteva, kronične bolesti gornjih dišnih puteva, tumora i pankreatitisa. Oko 50% slučajeva nazivaju se idiopatskima tj. ne zna im se točno uzrok ali gotovo svi slučajevi povezani su sa pretilošću. Smatra se kako je stres okidač ove bolesti (promjena prehrane, bolest kao što je neka od bakterijskih infekcija, promjena okoline - novi dom, dijete, ljubimac i sl.) ili dugotrajni gubitak apetita ili smanjen apetit iz nekih drugih razloga. Većina mačaka koja boluje od ove bolesti su starije mace, pretile, te su bile pod utjecajem stresa koji je doveo do smanjenog apetita ili nedostatka istog. Dosta često se zbog ove bolesti javlja povremeno povraćanje i žutica. U nekih mačaka može se razviti hepatička encefalopatija (abnormalnost moždanih funckija zbog oštećenja jetre).

Savjetujem Vam da u dogovoru s Vašim veterinarom macu hranite jednom od navedenih medicinskih hrana a na temelju osnovnih kliničkih pretraga (kompletna krvna slika, RTG-snimka,...).

Ukoliko se odlučite za neku od "mokrih" oblika navedenih hrana, maci vjerojatno neće trebati davati tekućinu posebno, no u suprotnom za pijenje maci ponudite običnu vodu.

Strogo pazite na prehranu i svakako izbjegavajte one sastojke hrane za koje znate da joj štete. Dnevno maci dajte više manjih obroka, kako probava ne bi bila opterećena nepotrebnim količinama hrane.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr