Povratak

Bolnost pri obavljanju nužde / Povraćanje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Mačka mi je išla obaviti nuždu u vrt, počela je zavijati slično kao kad će povraćati, zatim je išla s mjesta na drugo mjesto i tako jedno 15 min, malo kao trk sa mijaukanjem. Primjetio sam par kapi kao krvi i neke sluzi. Onda se nakon te epizode umirila. Ima već 12 godina, ali je bila uvijek ok. Hvala. Vlado

O: O važnosti ambulantnog veterinarskog pregleda pisala je detaljno moja kolegica, u odgovoru naslovljenom Sumnja na bolesno stanje / Važnost veterinarskog pregleda i postavljanja dijagnoze.

Iz Vašeg opisa, nažalost, nisam razumjela radi li se o ispovraćanoj sluzi i krvi ili o prisustvu sluzi i krvi u stolici pošto ste naveki da je mačka išla obavljati nuždu.


Začep crijeva ili opstipacija (coprostasis) je najčešće se životinje  često napinju, zauzimaju stav kao da će defecirati, a ako uspije istisnuti nešto ekskremenata, koji su suhi i tvrdi.

Međutim, bolna stolica može biti i kod proljeva pa je potrebno promotriti izgled stolice. Krv u stolici mačke može se pojaviti iz nekoliko razloga, pronalaskom tvrde ili suhe stolice, zatim proljevaste stolice, u pitanju mogu biti neke vrste crijevnih parazita, uključujući i gliste, a uzrok može biti i bakterijska infekcija.

Kada povraćanje nije jedini simptom i kada je učestalo, uzroci mogu biti bolesti gastrointestinalnog trakta, intolerancija na hranu, invadiranost crijevnim parazitima itd. Osim toga, podražaj na povraćanje mogu izazvati i upala ždrijela  te proširenje jednjaka. Također, nakupine dlake u probavnom sustavu mogu uzrokovati povraćanje, opstipaciju (začep), a ponekad i potpunu blokadu peristaltike.

Kao hrana mogu se koristiti medicinske lakoprobavljive hrane, npr. Hill's Feline i/d, Eukanuba Intestinal formula, Royal Canin Intestinal za oporavak probavnog sustava. Prelazak na ljekovitu hranu i korištenje ljekovitih pripravaka nije uputno raditi na svoju ruku, nego se svakako savjetujte sa svaojim veterinarom koji će, nakon temeljite pretrage, naći uzrok ovom stanju i odrediti o prikladnu terapiju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr