Povratak

Briga za novog mačića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Molila bih Vas za savjet vezan uz udomljavanje malog ženskog perzijskog mačića (bez rodovnice), starog 2,5 mjeseca. Koje je sve preventivne medicinske mjere potrebno poduzeti kako bi mačić bio zdrav? Primjetili smo da se češe iza uha, tako da smo kupili tekućinu koja se nanosi iza šije, te smo nakon jednog dana uočili mrtve buhe kako ispadaju s njegovog krzna.
Također smo kupili pastu protiv glista koju smo aplicirali u njegova usta, da li je potrebno taj postupak ponavljati i koliko? Zanima me da li macu moram voditi veterinaru? Da li je potrebno upotrijebiti još koji lijek kako bi se osiguralo potpuno zdravlje mace?

U našoj obitelji je dijete od 3 godine, pa smo malo zabrinuti da bi dolazak mačića mogao utjecati na zdravlje čitave obitelji. Još sam primjetila da je od prvog dana mačiću oko suzno, pa vas molim za savjet što nanijeti na njezine oči? Što se tiče spolnog života mace koja bi bila samo za stan, da li bi bilo bolje maci omogućiti da ima jedno-dva legla ili je za nju bolje da se odmah kastrira? Molim Vas za hitan odgovor. Pozdrav. Nataša

O: Mačiće treba dehelmintizirati (očistiti od crijevnih nametnika) trokratno u razmacima od 10-14 dana, stoga ukoliko tretiranje niste ponovili u ovom razmaku, savjetujem Vam da svakako to učinite. Nakon toga, tretiranje protiv crijevnih nametnika obavlja se svaka 3-4 mjeseca do kraja životnog vijeka. Za ovako mladog mačića savjetujem korištenje paste Banminth, koja je indicirana za dehelmintizaciju mačaka protiv crijevnih namatoda i ankilostomida - Toxocara cati, Toxascaris leonina i Ancylostoma tubaeforme. Lijek se daje direktno u usnu šupljinu ili pomješan sa hranom.

Ukoliko Vaša maca boravi u kućanstvu s Vama, savjetujem Vam da neškodljivo uklanjate izmet, odnosno 2-3 dana nakon davanja paste bacate pijesak iz mačjeg WC-a. Obavezno je pranje ruku svih ukućana, a osobito male djece nakon svakog kontakta s mačkom, dok se u potpunosti ne obavi dehelmintizacija. Kako imate malo dijete, a da bi bili potpuno sigurni, savjetujem Vam da izmet nakon čišćenja mace, odnesete na koprološku pretragu na zavod za parazitologiju Veterinarskog fakulteta.

Osim navedenoga, macu je ptrebno tretirati i protiv ektoparazita, od kojih su najčešće buhe. Jake invazije buhama, dovode i do naseljavanja buha u okolinu, a najčešće su to parketi, lajsne, tepisi, deke, posteljina itd. Buhe tako mogu preživjeti mjesecima bez krvnog obroka. Mačje buhe ne parazitiraju na ljudima, ali nerijetko nas pri jakim invazijama, počaste i kojim svojim ugrizom. Za tretiranje protiv buha možete koristiti sprej Frontline, koji je dovoljno upotrijebiti svaka 2-3 mjeseca ukoliko maca ne boravi van kuće ili stana. Osim spreja, nedavno je na naše tržište lansirana i nova ampula Frontline combo, koja osim fipronila (djelatne tvari u preparatu), za razliku od spreja sadrži i metopren (hormon koji remeti razvojni ciklus buhe-na taj način ju sterilizira), pa ne moramo tretirati okolinu dodatno. Vrlo je važno istodobno tretirati macu i protiv endo i ekto parazita, jer buhe prenose neke od razvojnih oblika trakavica što je vrlo važno kasnije u starijoj dobi. Ako imate još životinja u kući savjetujem da sve životinje istodobno tretirate protiv parazita. Ampula se koristi svakih 6-8 tjedana.

Osim Frontline ampula postoji i preparat Stronghold od Pfizera koji također dolazi u obliku ampula (izdaje se uz predočenje veterinarskog recepta), a djeluje istodobno i na buhe, gliste, ušne šugarce i srčane crve. Preporuka je korištenje ovog preparata jednom mjesečno.

Savjetujem Vam da obavite prvi sistematski pregled, kako bi se dobio potpuni uvid u zdrastveno stanje mačića. Osim kliničkog pregleda obavljaju se po potrebi i pretrage krvi (hematološke i biokemijske) i mokraće, pa i RTG i UZV. Ukoliko maca nema zdrastvenih problema ovakav se pregled preporuča obaviti jednom godišnje.

Kako Vaša maca ima iscjedak iz oka, to je i razlog više da posjetite svoga veterinara, kako bi se na temelju oftalmološkog pregleda, prema boji i konzistenciji iscjetka, te po potrebi i brisu za mikrobiološku pretragu, ustanovilo o kojem se infektu radi i započelo sa terapijom ukoliko ona bude potrebna. Kod mladih mačaka česte su infekcije sluznice oka bakterijama, koje "pokupe" u porođajnom kanalu za vrijeme poroda. No, upalne promjene na očima, te iscjedak mogu biti znak i zaraznih virusnih bolesti.

Ako maca nije cijepljena svakako Vam preporučujem da je cijepite protiv mačjih virusnih zaraznih bolesti (zarazni rinotraheitis mačaka, calici virus, panleukopenija mačaka, te leukemije mačaka), nakon čišćenja od crijevnih nametnika, bez obzira što maca boravi u stanu, jer postoji mogućnost da neko od ukućana donese virus na odjeći i obući. Već sa osam tjedana maca se može cijepiti, a nakon 2-4 tjedna vakcinaciju je potrebno ponoviti (nadocijepljivanje). Nakon toga preporuča se revakcinacija jedanput godišnje. Ako će maca ipak povremeno izlaziti iz stana, prpeoručljivo je cijepiti i protiv bjesnoće, koja je jedna od najopasnijih zoonoza (bolesti zajedničke ljudima i životinjama).

Mačke dosežu spolnu zrelost sa 6 mjesci starosti (između 5 i 9 mjeseca, ovisno o pasmini). Mačka je poliestrična životinja, što znači da se kroz godinu više puta tjera. Spolni ciklus ženke najaktivniji je s povećanjem trajanja dana i onda opet jenjava kako se smanjuje trajanje dana. Krajem zime povećava se broj sati dnevnog svijetla, što potiče hipofizu na lučenje folikulostimulirajućeg hormona (FSH), koji potiče jajnike na razvitak jajne stanice i stvaranje estrogena. Estrogen se otpušta u urin kao poziv dostupnim mužjacima. Kod mačaka je karakteristično da se jajašca otpuštaju u jajovod tek kada dođe do parenja. Ako se mačka ne pari, tjeranje se ponavlja za tri tjedna.

S veterinarskog stajališta kastracija se preporuča radi sprječavanja reprodukcije i posrednog očuvanja zdravlja životinje. Životni vijek kastriranih mačaka je duži, a kastrirane mačke vrlo rijetko ili uopće ne obolijevaju od neoplastičnih bolesti mliječne žlijezde i dr. Mišljena sam da je macu potrebno kastrirati već nakon prvog tjeranja.

Radi smanjivanja razine spolnih hormona, mačke postanu mirnije, umiljatije i što je najvažnije, više su u blizini doma (ako izlaze van kuće/stana) pa je smanjen rizik od zaraznih bolesti mačaka od kojih su neke i zoonoze (prenose se na ljude) ili eventualnog stradanja na cestama. Operaciju dogovorite s vašim veterinarom koji će vam detaljno objasniti cijeli postupak.

Sam postupak se obavlja u općoj narkozi, radi čega mačke prije operacije moraju biti barem 12 sati natašte. Operacija kod mužjaka je puno jednostavnija, jer su testisi pod kožom pa se lako izvade i oni se vrlo brzo oporave. Kod ženki je operacija nešto kompliciranija, jer su maternica i jajnici smješteni u trbušnoj šupljini, zbog čega je potreban rez na trbuhu i nakon zahvata postoje konci koje će vaš veterinar izvaditi kad rana zaraste; zato se mačke malo duže oporavljaju.

Radi smanjene aktivnosti nakon operacije, sterilizirane mačke su sklonije nakupljanju prekomjerne težine, osobito ako jedu istu količinu hrane kao i prije. Zato u postoperativnom oporavku i za daljnje održavanje kondicije preporučujemo specijalne hrane prilagođene potrebema kastriranim mačkama.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti veterinarima u PET CENTRU.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr