Povratak

Cijepljenje mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam specifičan problem. Maca mi ima 6, 7 mjeseci i još ju nisam cijepila. Inače izlazi van. Nedavno je uspješno odbolovala prehladu i trebam pričekati dva tjedna s cijepljenjem. Međutim, na docjepljivanje treba čekati mjesec dana. Ne mogu ju zadržati u stanu, već ju moram pustati kad hoće. Zanima me, ona će se uskoro vjerojatno početi tjerati. Što ako zatrudni, a nije primila 2. cjepivo? Može li i 1. cijepljenje pružiti  kakvu-takvu  zaštitu? Za nju i  mačiće? Pa onda da dobije 2. cjepivo (znači, docjepljivanje) kada othrani mačiće? Sterilizacija prije prvog legla je isključena kao opcija.
Petra

O: Mačiće treba cijepiti protiv mačjeg virusnog rinotraheitisa, panleukopenije (mačićaka), mačje leukemije (FeLV), mačjeg calicivirusa te bjesnoće (ako mačka izlazi van).

Prvo cijepljenje se obično provodi u dobi od 2 mjeseca starosti i ponavlja se u dobi od 3 mjeseca. Dobro je nakon toga mačke cijepiti protiv ovih bolesti jednom godišnje do kraja života.
 
Prije cijepljenja mačku treba očistiti od crijevnih parazita.

Bolesnu mačku, kao ni mačku koja je gravidna ili se tjera ne smije se cijepiti nikakvim cjepivima.

Prvi put se mačka mora cijepiti dva puta u razmaku 3 -4 tjedna, a moguće je da je maca u tjeramju pa ćete cijepljenje morati odgoditi kad mačiće maknete od dojenja.

Kolega Dragan Vešović, dr.vet.med. je pisao o cijepljenu mačaka u periodu parenja ovdje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr