Povratak

Cista lojnih žlijezda ili aterom

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Mačka ima 15 godina, kreće se i po kući i vani, zadnjih 3 mj. na glavi između ušiju počela joj je rast cista/ aterom promjera 1cm. Međutim, taj aterom pukne i iscuri prozirna tekućina (mačku to ne boli, paše joj kad pukne i isprazni se). Problem je što se već treći put ta kuglica puni i pukne. Što predlažete? Operaciju ili? Mačka ima 15 godina, za sad normalno jede i ponaša se, ali to joj sigurno smeta.
Hvala unaprijed. Lijepi pozdrav, Irina

O: Cista lojnih žlijezda ili aterom najčešće nastaje kao posljedica začepljenja izvodnog kanala žlijezde lojnice.  Nastaje inicijalno začepljenjem folikula dlake ili kožne pore sa prljavštinom, debrisom ili ožiljkastim tkivom ili pak posljedicom infekcije. Ovakve ciste mogu biti sastavljene od staničnog detritusa ili samo tekućine. Sama cista izgleda poput zatvorene male kvržice koja je svjetlije obojana od ostatka kože i uzdignuta od njezine razine. Na dodir se osjeti poput kvržice ispod kože. Obično ih pronalazimo na glavi, vratu, trupu i prednjim nogama.

Iako su ciste lojnih žlijezda benigne prirode, naoko ih je teško razlikovati od drugih kvržica ili kvrga koje mogu biti i kancerogene prirode. Iz tog razloga se preporuča načiniti pretragu u veterinarskoj ambulanti (aspiraciju sadržaja ciste ili pak biopsiju tkiva) kako bi se potvrdila dijagnoza. Osim toga, općim kliničkim pregledom i dodatnim pretragama isključili bi se i drugi čimbenici promjena na koži mačaka kao što su: bakterije, buhe, krpelji te šugarci, zatim gljivične infekcije, metaboličke bolesti te hormonalni disbalans štitne žlijezde ili nadbubrežne žlijezde, spolnih žlijezda te alergijski dermatitis.

Konzervativno liječenje antibioticima ili protuupalnim lijekovima daje u velikom postotku vrlo dobre rezultate u izliječenju, no ukoliko je pojava učestalija, prisutna je upala ili ruptura sadržaja uz prisutnost krvi i gnojnog sadržaja preporuka je kirurško odstranjenje iste.

S obzirom da su infekciji, a samim time i pojavi cisti podložni organizmi oslabljenog imuniteta (npr. jedinke izložene stresu, kvalitativno ili kvantitativno neuhranjenene jedinke), savjetuje se da se mačka hrani nekom od premium ili superpremium hrana za mačke, kao i uvođenje u ishranu nekih od preparata za jačanje imuniteta. U Pet centru možete naći veliki izbor visoko kvalitetne hrane, kao i preparate namijenjene za jačanje imuniteta i podizanje opće otpornosti organizma. Jedan od njih je "Immunoboost" - bogat hranidbeni dodatak u pasti za peroralnu primjenu. Sadrži brzo apsorbirajuće trigliceride, esencijalne masne kiseline, glukozu, kolostrum, bakterije mliječne kiseline, vitamine A, D, B1, B2, B6, B12, C, PP, zatim tonik biljnih ekstrakata (kola, guarana), željezo. Doziranje je vrlo jednostavno za primjenu, a potrebna doza za mačke je 2 ml paste, koja se ponovi za 5 sati nakon prvotnog doziranja. Osim navedenoga, možete prinaći i Dr. Clauders Multivitaminsku pastu, Canina Canivita Multivitaminski tonik, VMP pastu, Calo – pet pastu, Feliimmun tablete a sve u svrhu održavanja imuniteta na optimalnoj razini te osiguravanja bržeg oporavka.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr