Povratak

Crijevni paraziti (gliste i trakavice) u mačaka - prepoznavanje, liječenje i prevencija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Svačićeva 61, Osijek

P: Moja maca već mjesec i pol dana ima problema s glistama. Prvo je dobila Advocate kao preventivnu zastitu, ali sam primjetila mjesec dana nakon toga velike gliste oko anusa. Veterinar joj je tada dao pastu i proces s pastom smo opet ponovili za deset dana, ali to nije pomoglo. Maca je stara oko godinu dana i ne izlazi van, tako da ne znam kako je mogla dobiti gliste? Nakon ta dva tretiranja pastom, počela je izbacivati neka mala jajašca i neko vrijeme nije više imala gliste, ali su se opet pojavile nakon dva tjedna. Tada joj je veterinar opet dao Advocate, međutim čitala sam na netu da on više djeluje preventivno, nego ako maca već ima problema s glistama? I nakon Advocate-a su se gliste nastavile pojavljivati pa

nam je sad dao tabletu da je smrvimo i otopimo u nečemu i damo maci s malom injekcijom u usta. Međutim, rekao je da to smijemo tek dva tjedna nakon tretiranja Advocate-om da maci ne bude preveliki šok za organizam. Prošlo je tjedan dana pa me zanima da li joj već sada mogu dati tu tabletu jer gliste ne prestaju izlaziti? I da li ta jajašca mogu preživjeti, npr. u mašini za pranje? Stalno perem deku gdje spava jer stalno tamo ostavlja ta jajašca.
Unaprijed zahvalna, Ana

O: U crijevima mačaka parazitiraju gliste (askaridi i ankilostomidi) i trakavice (Echinococcus granulosus i Diphilidium caninum).

Askaridi su crijevni paraziti koji se najčešće nalaze kod psa i mačke, naročito kod štenadi i mačića. Odrasle gliste su bjelkaste, duge od 5 do 10 cm, a oblikom podsjećaju na špagete. Mogu se zapaziti izravno u izmetu, a u nekim slučajevima u povraćenom sadržaju. Žive u crijevima, hrane se vitaminima, mineralnim solima i drugim hranjivim tvarima, koje životinja dobiva s obrocima. Osim što životinji oduzimaju veliku količinu hrane, izazivaju i jake nadražaje  i ozljede probavnog trakta, a mnoge mučninu i proljev. Bolest se prenosi velikom količinom jajašaca, koja se izlučuju putem izmeta u vanjskoj okolini. Mačke i psi se zaraze nakon što pojedu tvari onečišćene jajašcima tih glisti.

Ankilostomi su crijevne gliste koje se pojavljuju kod pasa i mačaka svake dobi, a koje su za razliku od askarida, manje, imaju oblik konca, bjelkasto-crvenkastog. Sišu krv u tolikoj mjeri da mogu prouzrokovati jake anemije, od kojih životinja može uginuti, naročito mlada. Simptomi te bolesti (povraćanje, mučnina, iscrpljenost, bolovi u trbuhu, proljev) slični su onima prouzrokovanim askaridima, samo u jačem obliku, a proljev je često crnkast zbog progutane krvi. Važno je prekinuti životni ciklus tih glista, očistivši od jajašaca vanjsku okolinu, zagađenu izmetom. U izmetu se nalazi ličinka koja se unosi u organizam kroz usta, s hranom ili vodom, ili se, pak, probije kroz kožu, naročito kožu trbuha ili mekuši, koje najviše kontaktiraju s tlom.
Prijenos nastaje i pomoću majčinog mlijeka pa će tako mladunčad već imati parazite u času odbijanja od sise.

Najrasprostranjenije trakavice su ružičasto-bjelkaste boje, u obliku trake, duljine od nekoliko centimetara do 1-2 metra. Žive učvršćene u stjenci crijeva, hraneći se lakomo hranom koju životinja pojede. Čim koji završni dio njezinog tijela bude zreo, oslobodi jajašca ili se odlijepi spontano čim stigne do vanjske okoline. Ako ovi dijelovi trakavice budu izlučeni s izmetom, moći ćemo ih primijetiti na njegovoj površini. Slični su malim bijelim glistama, kao zrna riže, dugi 3-5 mm, i sami se neznatno pokreću. Ako bi izlazili između dva izlučivanja izmeta, mogu izazvati lagani svrbež koji prisiljava životinju da struže analni otvor o zemlju, da se liže i da se iznenada okreće kao da je nešto smeta. Podignuvši rep moći ćemo primijetiti nekoliko tih zrnaca oko analnog otvora. Da bi se ciklus tog parazita mogao nastaviti, potrebno je da stigne do životinje posrednika, koji će progutati ta jajašca. Kada pas ili mačka opet progutaju životinju posrednika, zatvorit će se biološki ciklus trakavice uz razvoj odrasle životinje.

Najčešći oblik trakavice, koju nalazimo kod psa ili mačke, je Diphilidium caninum, koja treba buhu kao prijenosnika. Klinički simptomi vezani uz ovu parazitozu ponešto se razlikuju: često, ako je životinja odrasla i dobro hranjena, ne treba ih ni biti. U nekim slučajevima može se primijetiti pretjerani apetit, nezadržljiv, praćen mršavljenjem ili pomanjkanje apetita, uz mučninu, bolove u trbuhu, proljev, katkad krv u izmetu.

Dijagnoza crijevnih nametnika koji parazitiraju u crijevu Vaše mačke postavlja se koprološkom pretragom. Terapija se poduzima shodno nalazu nametnika.

U slučaju invazije samo glistama postoji nekoliko preparata koji se mogu koristiti, kao npr. Banminth pasta te ampule Advocate (Bayer) i Stronghold (Pfizer).

U slučaju invazije trakavicama i glistama koriste se tablete Pratel (Lek), Drontal cat (Bayer) i Verpanyl (Krka) te ampule Profender (Bayer).

U slučaju Vaše mačke bilo bi preporučljivo dati neki od preparata koji djeluje protiv glista i trakavica, o čemu se najbolje savjetovati s Vašim veterinarom.

Kako biste dezinficirali mačkinu okolinu i suzbili nametnike, preporučam Vam CAPHA Desclean spray (Canina).

Nadam se da će Vam ove informacije koristiti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr