Povratak

Crne naslage u ušima mačića - ušni paraziti

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Biljana Brzać, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Udomili smo malog mačića koja sad ima oko 5 mjeseci. Rekli su nam da ima parazite u ušima. Uši su mu pune nekakvog tamno smeđeg taloga. Za sad taj talog čistimo štapićima za uši natopljenim fiziološkom otopinom, ali se stalno ponovo pojavljuje. Dobili smo jedan savjet da bi bilo dobro kapati antibioticima (tobrex ili maxitrol), je li to točno? Koja bi bila Vaša preporuka? Unaprijed hvala na odgovoru. Srdačan pozdrav i ugodni blagdani! Katarina

O: Ušni paraziti se vrlo često javljaju kod životinja, a najčešći su Otodectes cynotis i Notoedres cati.

Otodectes je češći parazit, gdje odrasli stadiji polažu jaja u slušnom kanalu. Hrane se ostacima epitela i na taj način se stvara pojačana količina cerumena, tj. ušne masti. Tada vlasnik u vanjskom slušnom kanalu može primjetiti crni sadržaj, poput tutkala. Kod životinje se javlja jaki svrbež uške, stalno se češe, trese glavom ili naginje glavu na jednu stranu. Zbog intezivnog češanja, koža u okolici uške prekrivana je krastama. Bolest se brzo prenosi u populaciji mačaka, a naročito su prijemčive mlade životinje.

Ako se bolest ne liječi, promjenama može biti zahvaćeno srednje i unutarnje uho, što se dodatno može zakomplicirati  bakterijskom infekcijom, najčešće Staphylococcus aureus, a tada je ishod neizvjestan. Točnu dijagnozu postavlja veterinar, na osnovu pregleda slušnog kanala i mikroskopskim pregledom cerumena, u kojem se nalazi uzročnik.

Prije samog liječenja treba obaviti toaletu ušne šupljine, da bi se eliminiralo što više cerumena. Za terapiju se obično propisuju kapi na bazi antibiotika, antimikotika i kortikosteroida. Mačkama se kapa po 2 kapi dnevno u svako uho, a terapija traje 10-14 dana. Uz terapiju uške, preporuča se i aplikacija Strongholda ili Advocate spot-on za mačke. Tretman bi trebalo ponoviti nakon 30 dana. Preparat se ne smije nanositi u slušni kanal, već isključivo na područje vrata.

Notoedres cati parazitira isključivo u mačaka, ali se može javiti i kod pasa i čovjeka. Osim u slušnom kanalu, parazirita na glavi, vratu i šapama. Na mjestu invazije javlja se pojačano perutanje, s ispadanjem dlake i stvaranjem sivkastih naslaga. Dijagnoza se postavlja mikroskopskim pregledom uzorka iz uha ili sa promjena na koži. Terapija se provodi kao i kod Otodectesa.

Preporučila bih Vam da posjetite veterinara, kako bi se utvrdila točna dijagnoza.

Ako se radi o ušnim parazitima, kapi koje ste Vi naveli neće polučiti rezultate jer ne djeluju na šugarce.

Cerumen koji vidite na vanjskoj strani uške obišite vlažnim rupčićem, ne preporuča se čišćenje štapićima zbog mogućnosti oštećenja bubnjića.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr