Povratak

Crvene desni mlade mačke - upala zubnog mesa (gingivitis)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ljvu 2013


Odgovara:
 Ljiljana Vrhovac Uzur, univ. mag. med. vet.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Imam mačka starog 14 mjeseci i u zadnje vrijeme mu je crveno meso oko zubića. On nema problema s stolicom, jede bez problema, nema nikakvog krvarenja, grize svoje igračke i jako je veseo, međutim crvenilo nikako da prođe. Ne ostavlja mi dojam kao da ga bole zubi, pa me zanima moram li ga voditi veterinaru ili mogu kupiti nešto da mu crvenilo prođe s obzirom da duže vremena nema nikakvih drugih simptoma. Ana

O: Crveno meso oko zubića mačke predstavlja simptom koji ukazuje na upalu zubnog mesa ili gingivitis. Ova upala može biti različitog stupnja te se prema tome provodi i liječenje.  Od velikog je značaja ustanoviti što je točno uzrok upali. Stoga Vam preporučam da macu odnesete na veterinarski pregled kako bi se isključile određene primarne bolesti kojima je gingivitis jedna od posljedica.

Gingivitis se može javiti kao samostalno oboljenje čiji je uzrok nakupljanje plaka i bakterija na rubu zuba, ali i kao komplikacija niza virusnih mačjih bolesti, metaboličkih bolesti, alergija, dijabetesa i dr.

Nakupine plaka uz posljedično stvaranje kamenca i razvoj upale desni najčešće su posljedica prehrane mekom hranom. Stoga se macama preporuča uvođenje suhe hrane, po mogućnosti one koje imaju funkcionalno svojstvo čišćenja zuba. Navest ću samo neke: "Oral care" (Hill's, Royal canin) te  "Indoor cat - Monty" i "Outdoor cat - Cheeky" (Brit Care).

Za umirenje upale preporučila bih "Stomodine gel" koji sadrži vrlo djelotvran antiseptik za usnu šupljinu, a nadalje, nakon poboljšanja, preporučam primjenu "Orozyme gela" koji spriječava nastajanje naslaga i aktivnost nepoželjnih bakterija u ustima. Ovi gelovi, kao i preporučena hrana u stalnoj su ponudi Pet centra.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr