Povratak

Dehelmintizacija (čišćenje od unutarnjih parazita) - Caniverm tablete

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam mačka starog 7 god. Redovno ga čistim od parazita. Pola tablete Caniverm sam mu dala početkom 3. mjeseca, međutim dobio je prehladu pa je završio na antibioticima i nije popio drugu polovicu. Sada ne znam kada da ponovo dam tabletu i da li je ta prva polovica imala kakav utjecaj jer mu je apetit dosta slab, a inače je dosta aktivan. Hvala. Jasminka

O: Dehelmintizacija je čišćenje pasa i mačaka  od unutarnjih parazita, a provodi se pomoću kemijskih sredstava odnosno antihelmintika. 

U svrhu prevencije odnosno redovite dehelmintizacije odraslih životinja, preporuča se davati tablete svaka 3 mjeseca, odnosno 4 puta godišnje. U slučaju da se radi o težim invazijama parazita, aplikacija antihelmintika obavezno se ponavlja još jednom nakon 14 dana.

Znaci bolesti u mačaka ovise o jačini invazije parazitima, dobi životinje i njenom općem stanju.

Često i nema vidljivih znakova, ali se pri jačim invazijama može javiti proljev, slabiji apetit, mršavljenje, slabokrvnost, a dlaka postaje neuredna i bez sjaja. Pri izlasku parazita, može se javiti svrbež u području anusa koji životinja pojačano liže.

Caniverm tablete su tablete protiv unutarnjih parazita u pasa, mačaka i drugih mesojeda čije su djelatne tvari febendazol, pirantel i prazikvantel. Primjena  Caniverm tableta je indicirana za dehelmintizaciju pasa, mačaka i drugih mesojeda od sljedećih vrsta oblića i trakavica:
- crijevni oblići: Toxocara canis, Toxascaris leonina, Uncinaria stenocephala, Ancylostoma caninum  i Trichuris vulpis;
- trakavice: Echinococcus granulosus (trakavica pasja mala), Echinococcus multilocularis, Dipylidium caninum, Taenia multiceps  i dr. vrste Taenia te Mesocestoides spp.
    
Caniverm tablete ne djeluju na jajašca trakavica te izmet treba 1. i 2. dan nakon dehelmintizacije neškodljivo uklanjati (zakopati ili spaliti).

Ukoliko je Vaš mačak imao gliste ili trakavice, jedna aplikacija Caniverm tablete nije dovoljna, nego ju je potrebno ponoviti za 14 dana.

Objektivna dijagnoza se postavlja koprološkom pretragom (pretraga izmeta), odnosno pronalaskom jajašaca u fecesu. Preporučam  Vam da se o spomenutoj pretrazi i ponavljanju dehelmintizacije dodatno posavjetujete  Vašim veterinarom.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr