Povratak

Dermatofitoza Microsporum Canis

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam bebu od 17 mjeseci i nabavila sam mu macu, koju redovno kupam i hranim kupovnom hranom. Ali dijete mi je dobilo crvene fleke; prvo je izgledalo kao prištić a zatim se širilo kao krug. Bila sam kod dermatologa i dobila kremu rojazol i fleke su posve prošle. Ali sada se pojavilo meni i mužu i svima koji su nam dolazili u goste, svrbi i tako. Moje pitanje je kako da od toga izliječim macu, jer smo je svi zavoljeli i ne želim je dati nekom.
Molim vas za odgovor,
zabrinuta mama Jasmina

O: U mačaka je dermatofitoza najčešće uzrokovana gljivicom Microsporum canis, za koju se nekad smatralo da je dio normalne mačje flore.

Napada jednako i kratkodlake i dugodlake mačke. Mlađi mačići većinom imaju kraste i zadebljanja, najčešće po koži lica i uški, i nalazimo bezdlačna, okrugla, jasno lokalizirana mjesta koja pod Wood-ovom UV lampom svjetlucaju zelenkasto - žuto. No vrlo često inficirane životinje ne pokazuju nikakve vidljive simptome. Microsporum canis može priječi i na čovjeka, a izaziva crvenilo, svrab i ljuštenje kože, te je posebno opasna za djecu. Inficira kosu, kožu, a rijetko i nokte.

Liječenje, odnosno suzbijanje se svodi na eliminaciju infekcije kod domaćina, prevenciju širenja infektivnog materijala, te uklanjanje infektivnog materijala već raširenog po okolini. Pretpostavlja se da se šišanjem krzna mačaka uklanjaju inficirane dlake. Ošišana dlaka se ponovno počinje razvijati, i kako razvoju gljivica pogoduje nova mlada dlaka, često se nakon šišanja upalna reakcija naglo pojavi i zna trajati 7 dana. Stoga šišanje nije preporučljivo u svim slučajevima, ali je svakako indicirano kod dugodlakih životinja i bolesti generalizirano raširene po cijelom tijelu. Liječenje se osniva na kupanju (šamponiranje ili natapanje) u šamponu na osnovi mikonazola s obzirom da je inficirano područje često mnogo veće nego se to može vidjeti. U pravilu je dovoljno tretiranje kupanjem dva puta tjedno. Krzno mačke se namoči, a zatim se šampon ili tinktura umasira u dlaku i kožu i ne ispire se. Elizabetskim ovratnikom onemogućujete mački da se odmah nakon tretmana počne uređivati jer ponekad polizana tvar može izazvati ulceracije na sluznici usta.

Manje zahvaćena područja ponekad se mogu uspješno liječiti tako da se obriju i lokalno se primjenjuje krema ili losion protiv gljivica (mikonazol ili ketokonazol). Lokalna terapija ima vrlo važnu ulogu u smanjivanju kontaminacije okoline. Zatim, reducira ukupno vrijeme i cijenu liječenja i pomaže uklanjanju krasta, ljuskica kože i spora sa krzna.

Češće, mačka treba i na usta uzimati antibiotike, obično grizeofulvin, i to najmanje jedan mjesec a dobna granica za uzimanje antibiotika nije određena, tako da ih mogu uzimati i mačići starosti od mjesec dana. Mačke se, u pravilu, oporave nakon 2 mjeseca, a važno je upozoriti da mačka može izgledati zdravo i prije nego li je laboratorijska analiza bila negativna. Potrebno je nastaviti terapiju barem još dva tjedna nakon nestanka znakova ili dva tjedna nakon negativne mikrobiološke pretrage na gljivice.

Najbolje rezultate u liječenju daju zajedno lokalna terapija, sistemska i kontrola okoline. Preporučuje se da je mačka u izolaciji nakon bar 15 dana uzimanja antibiotika oralno, i minimalno 4 kupanja u antimikotičnim šamponima ili tinkturama.

Savjetujem Vam da posjetite Vašeg veterinara, koji će uz klinički pregled te eventualne druge dijagnostičke pretrage preporučiti odgovarajuće preparate za terapiju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr