Povratak

Dijetalna hrana za mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Mene bi zanimalo da li imate kakav poseban asortiman dijetne hrane za mačke.
Hvala, Sebastijan

O: Dijeta (ili dijetalna prehrana) je pojam koji označava poseban način prehrane s ciljem prevencije ili potpore terapiji različitih oboljenja ili stanja organizma životinja. Kako se ovaj pojam najčešće koristi za prehranu životinja s prekomjernom težinom, pretpostavljam da je i Vašoj mački potrebana redukciona dijeta. Istraživanja su pokazala da oko 50% pasa i mačaka pati od prekomjerne tjelesne težine u određenom stupnju.

Debljina je rezultat nakupljanja masnog tkiva. Obično je posljedica prekomjernog uzimanja hrane, posebno ako je vezana i uz nedostatak kretanja. Ponekad je debljina vezana uz neki zdravstveni poremećaj, što zahtjeva adekvatno liječenje.

U veterinarskim ljekarnama Pet centra dostupne su znanstveno formulirane hrane za pomoć pri mršavljenju i održavanju težine odraslih mačaka. To su potpuni i izbalansirani obroci, vrlo dobrog okusa.

Za gubitak težine preporučam Vam prehranu mačke s Hill's Prescription Diet Feline R/D (te potom W/D i Light formulom), Eukanubinim programom Restricted calorie (te potom Light formulom) i Royal canine Obesity management dijetom (te potom Light formulom).

Ključna prehrambena svojstva ovih dijeta su smanjena količina kalorija i smanjena količina masti, uz dodatak visokokvalitetnih bjelančevina koje omogućavaju Vašoj mački gubitak masnog tkiva uz očuvanje mišićne mase. Hrana sadrži optimalnu količinu vlakana za zdravu, normalnu funkciju crijeva i manju količinu formirane stolice.

Dobro je da ne zanemarite debljinu Vaše životinje jer ona može doprinijeti razvoju ili pogoršanju zdravstvenih problema poput šećerne bolesti, problema sa zglobovima, dišnih problema, povišenog krvnog tlaka i mnogih drugih.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr