Povratak

Dob za parenje kartuzijske mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Kada se mačka može prvi puta pariti? Imam kartuzijsku mačku staru 1 godinu i počela se tjerati pa ne znam da li moram čekati do dvije godine (ona je kao spolno zrela sa dvije godine) ili je mogu pariti odmah?
Hvala, Anđelka

O: Mačke su sezonski poliestrične životinje, što znači da se njihov spolni ciklus javlja dva, a rjeđe tri puta godišnje. No, posebno u kućnih mačaka, to nije uvijek pravilo, pogotovo ako se dogodi kakav poremećaj, pa se mačka može tjerati i neprekidno.

Mačke imaju spolni nagon za vrijeme tjeranja (estrusa) i samo u tom razdoblju privlače mužjake i određene dane dozvoljavaju parenje. Tokom tjeranja, za razliku od kuja, u mačaka nema krvarenja. Od vanjskih znakova prisutne su jedino promjene u ponašanju: postaje vrlo nježna, mazi se o svog vlasnika ili o namještaj i neprestano traži pažnju, kotrlja se po podu i kad je pogladimo po leđima podiže stražnji dio tijela i gazi stražnjim nogama u mjestu. Neke mačke izgube apetit. Postaju jako privlačne mužjacima, koji po svaku cijenu žele doći do njih.

Tjeranje u mačke obično traje 2 - 3 tjedna i ako se nije sparila i ostala gravidna ciklus se ponavlja za 1 - 2 tjedna. Ti se ciklusi obično izmjenjuju dok mačka ne ostane gravidna.

Mačke se tjeraju sezonski, obično počinju u siječnju, a dosežu vrhunac u ožujku, travnju, lipnju i rujnu. Mačke, uz izuzetke, nisu plodne od listopada do prosinca, na što utječe količina svjetla tijekom dana, no mačke u stanu ili kući će se mnogo vjerojatnije stalno tjerati jer im je osigurana količina od 10 sati svjetla dnevno, povoljna temperatura i hrana.

Svoj potpuni razvoj kartuzijska mačka postiže u dobi od oko dvije godine., pa je u toj dobi preporučljivo parenje.

Ukoliko je tjeranje izrazito učestalo moguće je i ranije pariti ali nikako ranije od 16 mjeseci starosti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr