Povratak

Doziranje Pratela

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam dva mačka. Jedan je star preko godinu dana, a drugome na žalost ne znam točnu dob, pretpostavljam da je star oko 2 mjeseca. Nedavno sam nabavila Pratel u namjeri da ih "očistim" od unutrašnjih nametnika, pa vas molim da me savjetujete koju količinu ljeka da primjenim na "mlađeg", a koju na "starijeg" mačka. Još me zanima dali se Frontline ampula za mačke smije primjeniti na tako malenog mačića oko 2 mj. starosti?
Unaprijed hvala! Nina.

O: Pratel je nematocit i cestocid za pse i mačke.

Djelatna tvar je prazikvantel i pirantel-embonat. Pri tome prazikvantel pridonosi anticestoidnom učinku, dok je pirantel-embonat nematocid. Koristi se kod prevencije i liječenja od invazije crijevnih parazita i to:
- Toxocara canis
- Toxocara cati
- Toxascaris leonina
- Uncinariastenocephala
- Ancilostomacaninum
- Ancilostoma tubaeforme
- Echinocoocus granulosus
- Echinococcus multilocularis
- Dipilidyum caninum
- Taenia spp
- Mesocestoides spp.

Tablete se daju zdrobljene u hrani ili skrivene u komadiću mesa ili sličnom zalogaju.

Prilikom davanja tableta mačkama treba se držati propisane doze. Mlade mačke do 2,5 kg - 1/4 tablete, a odrasle mačke teže od 2,5 kg - 1/2 tablete. Ukoliko se u izmetu nakon davanja preparata primjete glista ili članak trakavice, treba ponoviti davanje za 12-14 dana.

Frontline ampule ne smiju se davati mačićima mlađim od 12 tjedana, tj. 3 mjeseca, ali zato možete koristiti Frontline u obliku spreja koji je namjenjen za zaštitu mladih životinja.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr