Povratak

Doživljena trauma i nemogućnost hodanja mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Moja maca je stara oko 5 mjeseci. Danas ju je nešto udarilo, što je rezultiralo time da ne može na zadnje noge. Veterinarka ju je pogledala i u tom zadnjem dijelu nema osjeta, ništa nije slomljeno po njezinim riječima od nogu, ona joj je dala vitamnin B i još nešto. Koliko je uopće realno očekivati oporavak ako je slomljana kralježnica? Da li će možda, s vremenom, ako je jako udareno proći? Kako da sigurno znam da ju nisam uspavala, a još sam nešto mogla učiniti? Maja

O: Nemogućnost hodanja u mačaka nakon traume je dijagnostički vrlo složen problem.

Pri tome treba uzeti u obzir da bolesti sustava za kretanje obuhvaćaju patološke promjene na zglobovima, kostima, tetivama, ligamentima i mišićima.

Isto tako, tu treba uključiti patologiju krvnih žila i živaca. Ne mogu ne spomenuti i prijelom zdjeličnih kostiju, koji može dovesti do opisanih simptoma bez loma kostiju stražnjih nogu ili kralješnice.

Također, prijelomi kostiju mogu biti djelomični ili potpuni. Fisura je nepotpuni prekid kontinuiteta kosti, a pojavljuje se pretežno na kostima nogu.

Navedeno napominjem iz razloga što bi trebalo načiniti dodatan kompletan ortopedski pregled, koji neizostavno uključuje rentgensku pretragu, kako bi se dobila sigurna dijagnoza pa prema tome i prognoza zdravstvenog stanja.

Dobra vijest je da su mačke izrazito zahvalni ortopetski pacjenti, s velikim potencijalom zaraštavanja ozljeda lokomotornog aparata, a isto tako i kasnije biodinamičnom kompenzacijom eventualno nastalih ograničenja u pokretljivosti.

Ako želite širu sliku stanja i prognoze zdravlja Vaše mace, nije neuobičajeno ni u svijetu, a ni kod nas, zatražiti mišljenje još jednog kliničara. Mogu preporučiti Kliniku za Kirurgiju i ortopediju Veterinarskog fakulteta u Zagrebu kao referalnu instituciju u Hrvatskoj, bez premca po specijaliziranom liječničkom kadru, opremi i iskustvu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr