Povratak

Dresura mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Danijela Biban, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Bok htjela bih Vas pitati da li je moguće dresirati macu jer sam negdje pročitala da mace razumiju što pitamo, ali da su lijene pa tražim stručno mišljenje.
Unaprijed hvala,
Ana

O: Mačke su vrlo samostalne ži votinje,pa ih se stoga često tretira kao individualce, iako to one zapravo nisu. One su društvene životinje, iako nemaju potrebu, poput pasa, poistovjećivati Vas sa svojim ''čoporom'' Vole Vašu blizinu, vole kad ih mazite, ali vrlo dobro znaju odlučiti kada im je dosta i to ih čini posebnima.

Period socijalizacije mačića započinje u dobi od oko tri do osam tjedana i u toj fazi započinje učenje - kako prihvatiti ostale jedinke iste ili drugih vrsta; da li ih svrstati u opasnost ili plijen; kako ostvariti svoj hijerarhijski status...

Osim toga, mačići se vrlo rado igraju s odraslim mačkama ili s vlasnikom, pa kroz igru i uče. Stimuliranjem na igru ostvarujete kontakt sa svojim ljubimcem, kojega jedino konstantnim ponavljanjem određenih radnji, možete dresirati (učiti određenim radnjama).

Što je mačka mlađa, veća je vjerojatnost da ćete s njom ostvariti bolji kontakt i da će željeti učiti.

Klasične metode odgoja kod mačaka (stimuliranje nagradom ili pak kažnjavanjem) gotovo nikada ne uspijevaju upravo zbog činjenice što one vrlo dobro znaju što žele, a što ne.

Gotovo je nemoguće navesti mačku da, poput psa, prezentira naučenu vještinu onoga trena kada mi to želimo no to ne znači da ih nije moguće odgojiti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr