Povratak

Društvenost mačke i novi ljubimac u domu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imamo steriliziranu macu staru dvije godine. Do nedavno smo imali još jednog mačka, ali je on uginuo. Mace su stalno bile u stanu, dakle nisu izlazile van. Međutim, maca koja je ostala, nikad do sad nije bila sama, uvijek je imala društvo. No, otkad mačka više nema, ona je totalno promijenila ponašanje. Stalno želi biti uz nas, stalno mjauče, ne želi se maziti ni čuvati, ali želi da pričamo s njom i primjećujemo je. Osim toga, puno manje jede i pije, smršavila je u 4 mjeseca gotovo kilu i pol. Kad odemo van, ne radi scene, ali kad se vraćamo u stan, čuje zvuk naših glasova sa hodnika ili motor auta i još ni ne uđemo u zgradu, a ona se veoma glasno dere sve dok ne uđemo u stan.

Prije no što smo nabavili drugog mačka, maca je imala zeku, no on je uginuo od genetske mane. Nakon toga tri dana nije htjela ništa jesti ni piti, bila je totalno bezvoljna, a onda smo joj donijeli drugog mačka i veoma brzo se s njim sprijateljila. Već dulje vrijeme planiramo nabaviti psa, pa nas zanima koliko je pametno uvoditi novu životinju u stan. Dok nas nema doma ona je prilično usamljena a kad i jesmo doma, ne da nam mira, stalno nas želi imati u vidokrugu, plete nam se pod noge, želi s nama spavati u krevetu (a ako je ne pustimo, zna i po sat vremena glasno mjaukati, sve dok je ne pustimo u sobu k nama, što nikad prije nije radila, spavala je bez problema s drugom macom u njihovom krevetiću). Jede samo ako smo mi s njom u kuhinji, čak ni na wc ne želi ići ako nismo kraj nje. Zanima nas, može li u takvoj situaciji novi kućni ljubimac pomoći ili odmoći? Koliko je pametno nabaviti joj novo društvo? Tihana

O: Godinama se smatralo kako su domesticirane mačke solitarna bića koja ne vole društvo drugih mačaka. Tek se u novije vrijeme od strane istraživača prepoznala mačja društvena strana prirode.

Prethodno su se mačke smatrale jedino pitomom verzijom, u različitim bojama, njihova solitarnog pretka afričke divlje mačke. Iako su preci domesticirane mačke solitarni lovci šuma Afrike i Europe, domaća je mačka redovito živjela u harmoničnoj grupi, zajedno provodeći vrijeme u igri, spavanju, a čak su i lovile zajedno. Također, osim što su stvorile čvrstu vezu sa drugim mačkama, mnoge mačke tvore isto i sa drugim domaćim životinjama i ljudima.

Društveno se biće općenito definira kao biće koje može formirati čvrste veze i odnose.

Ovakav oblik odnosa viđa se, kako u kolonijama divljih mačaka, tako i u kućanstvima. Prema nekim istraživačima ovakvo se ponašanje može opisati kao neprirodno društveno ponašanje zbog prisiljene bliskosti (npr. izvor hrane). Neki smatraju kako kastracija mačke pretvara u društvena bića. No, čisto društveno ponašanje opaža se u zajedničkom odgajanju potomaka te zajedničkog lova. Zajedničko odgajanje mačića viđa se i kod mačaka u kućanstvu.

Prisilnim društvenim ponašanjem neki smatraju i držanje nekoliko mačaka u istom kućanstvu jer navedeno predstavlja neprirodne uvjete života. No, neke mačke su po prirodi solitarne te pokazuju znakove stresa ako je veći broj mačaka na premalom prostoru. Druge pak mačke obožavaju društvo drugih mačaka no vole imati malo privatno mjesto unutar kućanstva. Stoga se došlo do zaključka kako mačke koje žive zajedno formiraju prijateljstva koja traju godinama. Isto, evoluirale su tijekom boravka sa ljudima te vole i njihovo društvo jer im ono znači i život blizu drugih mačaka. Daleko od uvriježenog mišljenja kako mačka kao kućni ljubimac pati ako se drži u grupi, mnoge mačke uživaju u društvu drugih mačaka osobito ako su odrastale zajedno.

Prema Vašem opisu može se zaključiti kako imate iznimno društvenu mačku.

Takvoj mački je doista vrlo teško boraviti sama dulji dio dana. Iz tog razloga mišljenja sam kako bi samo pomogli Vašoj ljubimici nabavkom novog ljubimca.

No, odluku kojeg ljubimca morati ću prepustiti Vama kako bi ipak odabrali onog koji će Vama i Vašim ukućanima donijeti najviše zadovoljstva.

Prilažem i savjete o upoznavanju sa starijom mačkom kako bi prvi kontakti bili što ugodniji za oboje.

O upoznavanju starije mačke sa mačićem pisala sam ovdje.

O upoznavanju psa i mačke pisala sam ovdje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr