Povratak

Dugotrajni proljev kod mačića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam mačića od 7 mjeseci starog, koji već 14 dana ima proljev. U početku je proljev bio poprilično rijedak te smeđe boje. Već 5 dana koristimo posebnu hranu Eukanube, koju slabije konzumira nego hranu koju ga inaće hranimo (Kitekat suha hrana i vrećice). Danas je proljev dio nešto čvršći, no učinilo mi se da sam vidjela gliste, iako je maca brzo i temeljito zatrpala izmet tako da nisam sigurna, a ostalih dana nisam vidjela nikakve parazite. Inače anus mu je pomalo natečen i crven te si ga zna češati po podu. Svaki proljev je popraćen sa plinovima i paničnim, pomalo bolnim mijaukanjem pa i kada ga dodirnem. Uz to se  iznimno napreže prilikom obavljanja nužde. Još u tom  razdoblju  mu  se  pojavio  treći  kapak.  Uglavnom,  u

zadnjih 5 dana je pospaniji i baš ne izlazi iz kuće te se slabije igra, ali prije toga je znao često obitivati u vrtu ispred kuće i igrati se sa uličnim mačkama. Također, ima potrebu piti puno vode, prije ovoga sam ga, iako mu je zdjelica sadržavala frišku vodu znala uhvatiti kako pije iz kade. Što se tiče apetita on varira od dana do dana, iako svaki dan uvijek nešto pojede. Znam da je bilo ovakvih pitanja, no nikada nisam našla nešto što bi mi upotpunosti dalo jednake simptome.
Marina

O: Crijeva su izrazito važan dio, kako probavnog tako i imunološkog sustava. Oštećenja probavnog sustava mogu rezultirati različitim probavnim smetnjama (proljev, povraćanje). Učestali proljev može posljedično dovesti do pojave boli (npr. kao posljedica iritiranosti), a u određenim slučajevima i do pojave krvi u stolici (kao posljedica napinjanja ljubimca te pucanja sitnih kapilara). Također, proljev može biti povezan s povećanjem ili gubitkom teka, normalnim ponašanjem ili bezvoljnošću.

Postoje mnogi uzroci proljeva, no najčešći su:
- parazitarne invazije ( okrugli i plosnati crvi),
- infekcije gornjih dijelova crijeva koje mogu biti uzrokovane širokim spektrom patogenih mikroorganizama.

Raspon mogućih infekcija kreće se od bakterijskih infekcija, koje su i zoonoze (Salmonella i Campylobacter), akutnih virusnih infekcija kao Panleucopenia do povremenih povećanih bujanja crijevnih bakterija i kvasnica. Osim gore spomenutih parazita, dosta je česta i protozoa Giardia koja može biti uzrok proljeva. U većini slučajeva prisutan je smeđi, tekući proljev. Tjelesna temperatura može biti povećana, te u nekih slučajeva može se pojaviti i povraćanje.

Ako Vaš ljubimac, osim proljeva, ne pokazuje druge znakove bolesti (gubitak apetita, apatija, promjene u boji mokraće,...) i liječenje kod kuće može dati rezultate.

U početnim stadijima proljeva (u prvih nekoliko dana) možete usporiti peristaltiku crijeva i uspostaviti normalne uvjete za probavu i posebnim hranama namijenjenim za probavne smetnje, kao što su Eukanuba Intestinal, Royal Canin Intestinal ili Hill's i/d. Naravno, ove bi hrane trebale biti savjetovane od strane veterinara koji je prethodno pregledao ljubimca i odredio dijagnozu i terapiju. Ukoliko se medicinskom hranom ne riješi problem, znači da se ipak radi o ozbiljnijem uzroku (zarazna bolest ili paraziti) pa ne bi bilo na odmet da mačića odvedete na pregled kod veterinara.

Naime, i sama ta činjenica što je Vaš ljubimac mlad i što navedene probavne smetnje poprilično dugo traju, upravo to Vam i savjetujem - da ga odvedete na pregled kod veterinara. On će nakon pregleda, i po potrebi drugih metoda, postaviti dijagnozu te odrediti najprikladniji način ili metodu liječenja.

Protruzija trećeg očnog kapka predstavlja izraženost, ispupčenost ili izbočenost trećeg očnog kapka i najčešće se pojavljuje kao posljedica oslabljenog imuniteta uzrokovanog infekcijama, parazitarnim invazijama, tumorima, bolestima,... Povremena protruzija trećeg očnog kapka spontano će se povući nakon uklanjanja primarnog uzroka pada imuniteta.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr