Povratak

Dugotrajni proljev u mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Mačka (ženka) stara 4 god. ima učestali proljev više od 3 tjedna, uz povećan apetit, isplažen jezik, učestalo čišćenje krzna. Rektum je crven i naotečen. Nakon uzimanja Drontala plus stolica je bila dva dana formirana, nakon toga ponovno proljev (bez vidljivih parazita). Molim Vas savjet što dalje činiti. Unaprijed hvala na informaciji.
Pozdrav, Zvjezdan

O: Proljev koji traje dulje od tri tjedna smatra se kroničnim i predstavlja ozbiljan poremećaj zdravstvenog stanja. Razlozi zbog kojih može nastati su mnogobrojni.

Infestacija parazitima, prije svega, glistama, ali i trakavicama te protozoama. Glistama pridajemo veći značaj jer njihovi razvojni oblici mogu invadirati i ljude. Prenose se preko jajašaca koja fecesom izbacuje invadirana mačka i zbog toga je važno neškodljivo uklanjanje fecesa. Tretman antipariziticima je potrebno ponoviti nakona dva tjedna jer je njihovo djelovanje obično ograničeno na crijeva, a postoji mogućnost da su razvojni oblici prisutni u migraciji u organizmu i kao takvi, u tom trenutku, nedostupni za lijekove. Trakavice se prenose buhama i također mogu, iako rjeđe, uzrokovati proljev. Jednostanični organizmi, Giardia i Isospora, uzrokuju češće proljev u mladih mačaka, međutim, u imunokompromitirajućih starijih mačaka također se mogu pojaviti.Liječenje je zahtjevno i ponekad uključuje više lijekova u više navrata.

Netolerancija prema pojedinim sastojcima hrane može biti uzrok znatnih problema, kao i alergijska reakcija na sastojke hrane. Pri tome, alergiju prate i drugi znaci, poput češanja, crvenila itd. Mlijeko predstavlja čest uzrok proljeva u mačaka jer znatan dio mačaka ne može probavljati mliječni šećer, naročito u starijoj dobi.

Upalna bolest crijeva za posljedicu ima proljev, a javlja se i povraćanje, ovisno o tome koji dio probavnog trakta je zahvaćen. U temelju bolesti je nakupljanje upalnih stanica u stijenci crijeva, a točan uzrok bolesti se ne zna.

Bakterijske infekcije nisu čest uzrok proljeva u mačaka, a spominju se vrste Salmonela E.Coli, Clostridia i Campilobacter.

Virusne infekcije kod kojih dolazi i do proljeva mogu biti veoma opasne, međutim kod njih su naglašeni i drugi, opći znaci bolesti, kao povišena temperatura, nagli nastup, apatija, gubitak apetita i slično. Takve bolesti su panleukopenija, leukemija, zarazni peritonitis te koronavirusna infekcija koja pogađa pretežno mlade mačke.

Postoji još niz bolesti kod kojih proljev nije primarni simptom, ali se može javiti, npr. kod bolesti jetre, bubrega, gušterače, štitnjače (hipertiroidizam), kao i kod pojedinih karcinoma te kod trovanja teškim metalima.

S obzirom na ovako mnogobrojne i različite uzroke proljeva, liječenje veoma varira. Primjena antiparazitskih lijekova, antibiotika, raznih protuupalnih lijekova, infuzija, probiotika ovisi o stanju koje se utvrdi kliničkim pregledom i laboratorijskim testovima. Ukoliko se radi o alergiji, odnosno netoleranciji na sastojke hrane, potrebna je dugotrajna, ponekad i doživotna, dijeta. U velikoj većini spomenutih slučajeva primjena medicinirane hrane proizvođača Eukanuba, Hill's i Royal Canin sa oznakom "intestinal" predstavlja dobro rješenje.

Kako Vaša mačka ima proljev duže vrijeme, mislim da je posjeta veterinaru nužna.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr