Povratak

Edem pluća - nakupljanje vode u plućima

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
natasa loncar


Odgovara:
Nataša Lončar, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam mačku po imenu Tora, 15 mj. stara. Nedavno je dobila temperaturu 42 i nije htjela jesti niti piti, no to smo kasnije riješili. No, noć nakon što smo je izliječili, počela je teško disati, kao da se muči. Išli smo kod doktora na zaraznoj i dobila je mnogo infuzije i hrane na špricu. Išli smo na rengen i na ultrazvuk par puta i kaže da joj jedno plućno krilo ne funcionira, tojest ne može disati na njega! Ja mislim zato što joj je napunjeno gnojem i tekućinom, drugo plućno krilo isto je puno gnoja i na to krilo i diše!  Nedavno su joj vadili gnoj iz pluća i disanje se primirilo, ali ne posve, znači li to da joj je drugo plućno krilo proradilo? Uglavnom, svi testovi na infektivne bolesti su negativni... kažu da to je cista na njenim plućima! Je li to točno ili može li biti nešto drugo i ima li nešto što možemo poduzeti? Kažu da bismo mogli na operaciju, ali ja se bojim. Ta mi mačka znači puno u životu! Ima li joj pomoći?
Hvala, od Petre!

O: Po svemu opisanom i navedenim simptomima, dalo bi se zaključiti da maca ima upalu pluća pa pretpostavljam da je shodno tome dobila i terapiju antibioticima.

Također, do nakupljanja vode u plućima, tj. do edema pluća dolazi iz više razloga. Općenito, edem pluća nastaje uslijed poremećaja kardiovaskularnog sustava ili se javlja samostalno, dakle, neovisno o bolestima srca. Edem je uzrokovan pojačanom propustljivošću krvnih žila u plućima. Ova pojačana propustljivost rezultira u istjecanju tekućine u samo tkivo pluća čime nastaje otečenje ili edem. Uzroka pojačane propustljivosti krvnih žila u plućima je nekoliko: poremećaji mozga (trauma glave, prolongirani napadi), strujni udar (prilikom griženja električne žice, u igri), uslijed obstrukcije gornjih dišnih puteva (paraliza larinksa, plućni abscesi, tumori), sepse, pankreatitisa, teške alergijske reakcije, aspiracijske upale pluća. Kada nakupljanje tekućine u plućima postane značajno, nerijetko se na ovakvo stanje nadovezuje upalna reakcija i nakupljanje upalnih stanica u plućnom tkivu. Kod bolesti srca dolazi do neravnoteže između hidrostatkog i osmotskog tlaka te, posljedično, prekomjernog istjecanja tekućine u plućno tkivo.

Edem pluća prate sljedeći simptomi: otežano i ubrzano disanje, zauzimanje neuobičajenih stavova kako bi se olakšalo disanje, blijede ili plavkaste desni, pojačano slinjenje, ubrzani rad srca.

Dijagnoza se postavlja općim kliničkim pregledom u veterinarskoj ambulanti a po potrebi se ljubimac hospitalizira dok mu se disanje odnosno, ovisno o uzroku, opće zdravstveno stanje ne stabilizira. Ukoliko se sumnja postavi na srčane bolesti, neminovno je potrebno provesti i kardiološku pretragu (EKG te rentgenološki i ultrazvučni pregled srca). Stoga je pravovremena detekcija srčanih problema vrlo bitna za kontrolu i usporavanje tijeka bolesti. Na temelju postavljenje dijagnoze, određuje se adekvatna terapija.

Žao mi je, ali iz ove perspektive, uistinu nisam u mogućnosti procijeniti je li kod Vaše Tore problem cista na plućima ili nešto drugo. Savjetujem Vam da povjerenje ukažete Vašem veterinaru koji liječi Vašu ljubimicu i dalje slijedite njegove upute.

Nadam se da će se maca oporaviti i da će stanje ubrzo krenuti na bolje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr