Povratak

Eklampsija - niska razina kalcija nakon okota

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Vlasnica sam perzijske mačke stare 14 godina i prije mjesec dana je okotila mače (jedno živo i jedno tek drugi dan mrtvo). Zbog starosti vjerojatno nije imala snage okotiti to drugo. Taj dan joj je bilo loše i vodila sam je veterinaru koji joj je dao antibiotike i neke vitamine. Ležala je dva dana i već sam se oprostila od nje, ali nekim čudom je preživjela (mače smo mi preuzeli i uspjeli ga odhraniti :-)). Međutim, taj drugi dan poslije, kad je izbacila to mrtvo mače ležala je i najednom je počela grčiti lijevu šapicu i više nije stajala na nju (prije nekoliko mjeseci je isto tu šapu držala par dana u zraku, ali je poslije sve bilo ok).

Kada joj je na kraju toga svega ipak bilo dobro i otišli smo veterinaru po još antibiotilka i vitamina na šapu nije stajala i veterinar mi je rekao da je to sad najmanja briga, da se brinem prvo da ozdravi, a noga može biti mnogo toga. Evo sad je prošlo više od mjesec dana od toga i ona se tom šapom više uopće ne koristi. Prvo je šapa samo visila kao da nije dio nje (strašno za vidjeti kada je hodala), a sada kao da je ukočena. Vidim da se naučila koristiti je kada se umiva, što nije mogla prije, ali ne može stati na nju, donji dio šape je ukočen, kao da je potrgana i ponovno srasla ali krivo. Što bi moglo biti uzrok tome? Moždani udar? Postoji li ikakva šansa da joj se ta šapa povrati, da joj pomognem da se ne muči ovako jer mi je neizmjerno stalo do nje!
Unaprijed se zahvaljujem, Zrinka

O: O problemima slomljene šape i cijeljenju opisala je kolegica dr. Vrhovac-Uzur ovdje.  

Također, problemi zdravstvenog stanja mačke nakon okota povezani s motilitetom mogu nastati i uslijed deficitarne prehrane vitaminima i mineralima a naročito kalcija. Naime, stanje koje se naziva eklampsijom predstavlja naglu pojavu kliničkih znakova u mačaka nakon okota i u mačaka u laktaciji povezanih uz nisku razinu kalcija u krvi. Ovo je uzrokovano gubitkom kalcija iz organizma majke u rastu mačića u maternici, neadekvatnom apsorpcijom kalcija iz sluznice crijeva ili proizvodnjom mlijeka.

Predisponirajući faktori ovoj pojavi su nedostatna ishrana tijekom graviditeta ili tijekom laktacije, nemogućnost uzimanja dovoljne količine hrane i kalcija zbog neke druge bolesti. Eklampsija se najčešće javlja 1-3 tjedna nakon okota no može se javiti i tijekom porođaja. Simptomi su ponekad jedva primjetljivi, naročito ako se istodobno javi s otežanim porodom. Simptomi su vidljivi kao promjene u ponašanju: nemir, dahtanje, brzo hodanje, smanjeni majčinski instinkti i tetanije (nadraženost, slinjenje, ukočeni hod, inkoordiniranost i bol pri hodu). Simptomi eklampsije se mogu pogoršati za nekoliko minuta ili pak sati a progradiraju do spazma mišića, nemogućnosti stajanja, vrućice, povećanog srčanog ritma i aktivnosti poput moždanog udara ali bez gubitka svijesti. Kod ovog poremećaja treba hitno potražiti veterinarsku pomoć.

Moždani udar u mačaka također nije česta pojava a ako se i javi, do oporavka dolazi brže i kompletnije nego je to u ljudi. Za vrijeme udara mačka može biti privremeno slijepa ili djelomično paralizirana te izgubiti kontrolu mjehura i crijeva. Nakon udara, većina mačaka nastavljaju normalnim, zdravim i sretnim životom bez većih posljedica od držanja glave na jednoj strani, manjih trzanja ili lagano nesigurnog hoda u stražnjim nogama. Ako se udar javi u jačem obujmu, dolazi do trajne slabosti stražnjih nogu.

Tromboembolija je još jedan od uzroka slabosti stražnjih nogu koje nastaje začepljenjem krvih žila ugruškom i prekida dovoda kisika u stanice.

Kako se radi o zaista kompleksnom problemu u Vaše ljubimice, posjetite veterinarsku ambulantu, prethodno provjerite da li imaju RTG da bi postavili pravu dijagnozu i odredili terapiju. Ovisno o dijagnozi, veterinar će odrediti terapiju koja se može sastojati od primjene antibiotika, kortikosteroida, analgetika, mirovanja.

Pošto ne znamo o kakvom se točno problemu radi, teško je odrediti koliko će trajati oporavak, a tu je još jedan činbenik: mace je jako teško "nagovoriti" da miruju, a bez mirovanja nema ni brzog oporavka.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr