Povratak

Epilepsija kod mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Danijela Biban, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Bok, nadam se da mi možete pomoći. Imam macu steriliziranu, staru 6 god. Nikakvih problema nije do sada imala. Prije otprilike pola godine se dogodilo da je počela zavijati i jednostavno se paralizirala. Kad sam je dotakla, samo se prevrnula na stranu, ukočena. To je trajalo možda 3 minute i nakon toga je bilo sve uredu. Sada se to opet dogodilo, ali na blaži način. Sada je zavijala i slina joj je kapala iz usta, bila je ukočena. To je trajalo oko 1 minutu i nakon što je završilo opet je bila u redu, iako je bila malo dezorijentirana. Nakon 10 minuta kao da ništa nije ni bilo.  
Bila bih vam zahvalna da mi pomognete. Mia

O: Epilepsija je kronični neurološki poremećaj, karakteriziran pojavom sporadičnih napada  - kratkotrajnih epizoda abnormalne motoričke i psihičke aktivnosti. Primarna ili idiopatska epilepsija je ona čiji je uzrok nepoznat. Sekundarna ili simptomatska epilepsija javlja se kao posljedica patoloških procesa u mozgu, koji ometaju njegovu normalnu funkciju (encefalitis, tumori mozga, toksini).

Epilepsija se kod mačaka javlja mnogo rjeđe nego kod pasa, simptomi su uglavnom atipični, stoga je i dijagnostika bolesti teža. Naime, kod mačaka se obično javljaju kompleksniji napadi, karakterizirani poremećajima u ponašanju. Ovisno o tome u kojem je dijelu mozga došlo do abnormalne aktivnosti, simptomi variraju, no najčešće se javljaju strah, euforija, depresija, trzanje pojedinih grupa mišića, potpuna paraliza i/ili jako slinjenje.

Kako bi se pravovremeno pomoglo životinji, u postavljanju dijagnoze velika uloga pripada i samom vlasniku koji bi trebao promatrati svog ljubimca i detaljno bilježiti kako se životinja ponašala neposredno prije, za vrijeme i nakon napada, koji su dijelovi tijela bili zahvaćeni, koliko je napad trajao, učestalost napada... Na ovaj se način mogu dobiti smjernice o primarnoj bolesti koja bi mogla uzrokovati epileptički napad.

Dijagnoza se postavlja na temelju iscrpne anamneze uzete od vlasnika, kompletnog kliničkog i neurološkog  pregleda životinje,laboratorijskih pretraga krvi, a po potrebi se može izvršiti Rtg pretraga i pretraga punktata leđne moždine.

Bolest se liječi uklanjanjem primarnog uzroka, a ukoliko to nije moguće, napadi (simptomi) se kontroliraju davanjem antiepileptika. Uspjeh liječenja ovisi o uzroku koji je doveo do pojave napada i o reakciji životinje na terapiju.

Preporučila bih Vam da mačku svakako odvedete na Kliniku za unutarnje bolesti Veterinarskog fakulteta, te tamo potražite Mr.sc. Kiš, dr.vet.med. (specijalistica neurolog) koja će, na temelju kliničkog i neurološkog pregleda, postaviti točnu dijagnozu i odrediti terapiju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr