Povratak

FIV i upala usta

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam tri godine staroga mačka koji ima neugodan miris iz usta, strahovito je mršav, nema apetit, ima vrlo rijetku dlaku i kući dolazi svakih nekoliko dana. Mislila sam da je svemu tome uzrok toplo vrijeme jer svako ljeto moj je mačak vrlo mršav, no od susjeda sam čula kako je već nekolilko mačaka uginulo od virusa FIV-a pa se bojim da se i on zarazio. Mačak je kastriran sa šest mjeseci i nije dolazio u kontakt s drugim mačkama. Više od mjesec dana se čudno ponaša. Ne želi se maziti, ne jede, a stalno mijauče kao da nešto traži. Prije mjesec dana imao je duboku ugriznu ranu na glavi koja je brzo zacijelila, no mislim da se upravo pri toj tuči zarazio FIV-om. Da li mislite da su moje sumje opravdane?

Koliko koštaju svi potrebni testovi i koliko bi po prilici koštalo liječenje? Hvala. Ana

O: U usnoj šupljini svih životinja postoje mikroorganizmi koji čine fiziološku mikrofloru i ne izazivaju oboljenja. Oni su u slučaju oštećenja sluznice ili npr. pada imuniteta, potencijalni uzročnici upale. Ostali uzroci stomatitisa su: imunološke etiologije (autoimune bolesti, imunološka deficijencija), kontakt s kemijskim agensima, traume, metaboličke bolesti, te gljivice i virusi. Infektivni agensi koji se najčešće javljaju uz upale desni, jezika i usta, uz stvaranje ulceracija, su mačji herpesvirus, mačji calicivirus, mačji virus leukemije te mačji virus imunodeficijencije.

Upala usta (stomatitis) označuje upalne promjene u sluznici usta različitog stupnja i oblika, od običnog katara do nekroze sluznice. U širem smislu stomatitis obuhvaća upalu i dubljih slojeva tkiva, kao i upalne promjene u pojedinim organima koji anatomski i funkcionalno pripadaju usnoj šupljini (usne, zubno meso, jezik, slinske žlijezde). Bolest se javlja kao samostalna ili opća (kod kojih je upala usta glavni simptom ili samo popratna pojava).

Simptomi bolesti ovise o uzroku, razvoju patološkog procesa i njegovu stupnju. Povećanu osjetljivost usne sluznice životinja očituje opreznim uzimanjem ili odbijanjem čvrste hrane, polaganim žvakanjem i slinjenjem. Zadah iz usta je neugodan. Kod dubljih, septičkih procesa regionalni su limfni čvorovi otečeni, a promjenjeno je i opće stanje životinje.

Promjene koje opisujete u Vašeg mačka mogu ukazivati i na infekciju mačjim virusom imunodeficijencije (Feline immunodeficiency virus - FIV).

Ovu bolest detaljno je opisala kolegica dr. Rumiha: http://www.pet-centar.hr/content/view/2302/70/

Kako na žalost ne raspolažem podatcima o cijeni testiranja i liječenja životinja, preporučam Vam da za informaciju o tome kontaktirate neku od veterinarskih ambulanti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr