Povratak

Gliste

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Danijela Biban, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam odraslu mačku i svakih nekoliko mjeseci joj dajem tabletu protiv glista. U zadnje vrijeme primjetila sam male žute loptice oko mačkinog anusa. Interesira me dali su to jajašca glista i ako jesu zašto uobičajeni tretman tabletama ne djeluje?
Unaprijed hvala, Anika

O: U tankom crijevu mačke vrlo se često može naći glista Toxocara cati. Blijedo je žućkaste do bijele boje, veličine adulta 5 - 18 cm, a jajašca su veličine 85 x 75 mikrometara.

Odrasle gliste izlučuju mnoštvo sitnih jajašaca, koja izmetom dospijevaju u okoliš. Kada takvo jajašce ponovo dospije u probavni sustav mačaka, u crijevu se oslobađa ličinka koja putuje do jetre, iz jetre dijelom u mišićje, a drugim dijelom u pluća. Ličinke koje dospiju u pluća, životinja iskašljava. Taj iskašljani sadržaj može ponovo progutati, pa ličinke ponovo dospijevaju u probavni trakt gdje se razviju u svoj konačni oblik.

Mačići se invadiraju preko majčinog mlijeka, a odrasle gliste obično ispovraćaju. Odrasle se mačke invadiraju preko hrane ili vode kontaminirane jajašcima glista.

Simptomi glistavosti: napeti i tvrdi trbuh, čiji je volumen višestruko povećan; životinja mršavi unatoč dobrom apetitu; bezvoljnost; proljev; blijede sluznice ...

Glistavost se liječi davanjem adekvatnih antiparazitskih lijekova.

Bitna je i profilaksa bolesti, pa je uputno pse i mačke tretirati antiparaziticima 3 - 4 puta godišnje.

Prema onome što ste mi naveli, mislim da se kod vaše mačke ne radi o jajašcima glista, budući su ona mikroskopske veličine i nisu vidljiva golim okom. Da biste ih mogli vidjeti, u jednoj takvoj nakupini bi trebala biti iznimno velika količina jajašaca, što bi upućivalo i na jaku invaziju, a ona bi sama rezultirala i drugim simptomima glistavosti.

Kako biste bili sigurni je li Vaša mačka stvarno očišćena nakon davanja antiprazitika, možete uzeti uzorak izmeta veličine oraha i odnijeti ga na Veterinarski fakultet, Zavod za parazitologiju i invazijske bolesti, kako bi se napravila koprološka pretraga, na osnovu koje se najbolje može utvrditi je li mačka invadirana parazitima ili ne.

Osim toga, na isti Zavod možete odnijeti i uzorak tih ''žutih loptica'', u što većoj količini, pa će Vam kolege, na osnovu mikroskopskog pregleda pokušati pojasniti o čemu se konkretno radi.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr