Povratak

Gnojna infekcija - absces

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Poštovani, imam macu staru godinu i pol. Prije nekih dva mjeseca došla je s ranom na glavi koju je zaradila u borbi sa drugom mačkom. Rana je zacijelila, ali je nakon mjesec dana počeo iz nje curiti gnoj. Nakon nekog vremena maca je prestala jesti i izlaziti van. Otišli smo veterinaru i mačak je operiran (veterinar je vadio gnoj), prepisan mu je antibiotik (cefa-cure). Mačak je dobro, oporavio se i jede, ali gnoj i dalje curi (u manjim količinama) na pritisak na otvorene ranice koje su ostale nakon operacije. Što nam je činiti da maca potpuno ozdravi?
Unaprijed hvala,
Josipa

O: Jedan od najčešćih problema kojima su mace osobito sklone su abscesi. Absces predstavlja nakupinu gnoja i upalnih tekućina u novostvorenoj šupljini, a razvija se kao rezultat lokalne reakcije obrane organizma na stranu tvar (bakterija, kemikalija, iver, travka...). Uglavnom nastaje kao posljedica infekcije ubodnih ili ugriznih rana, infekcije potkožnih hematoma, kao posljedica flegmone i slično. Svaki absces građen je od šupljine ispunjene gnojem i vezivnotkivne čahure koja služi kao barijera između zdravog i bolesnog tkiva. Može se javiti u bilo kojem tkivu u organizmu pa ih prema tome dijelimo na: supkutane, mišićne, subpleuralne, koštane itd. Klinički, apsces predstavlja temperiranu, fluktuirajuću, oštro ograničenu oteklinu u tkivu, a mačke obično imaju i povišenu tjelesnu temperaturu, prestaju jesti, mirnije su i spavaju više nego obično te mogu pokazivati bol. Što se prije poduzme terapija brže dolazi do izlječenja procesa.

Najčešće je absces rezultat borbe sa drugim mačkama bilo ogrebom ili ugrizom. Te male ranice redovito prolaze neopaženo danima skrivene u krznu mačke. Prvi znak je obično samo blago otečenje zahvaćenog dijela tijela. U većini slučajeva ovakve ranice zaraštavaju bez ikakvih problema. No, ugrizna ili ogrebna rana kontaminirana je bakterijama tako da je vrlo često posljedica ovog stvaranje abscesa. Ako je absces dovoljno blizu površine kože s vremenom će se sam iscijediti. Nakon što se absces otvori i isprazni se dolazi do procesa izliječenja i tada se mačka vidno bolje osjeća. Intervencija kod veterinara obuhvaća i aplikaciju antibiotika, zatim čišćenje i drenažu abscesa kako bi se odstranile sve odumrle stanice i upalna tekućina. Ponekad je ovo potonje potrebno činiti nekoliko puta. Naime, takve rane vrlo teško i dugotrajno zaraštavaju jer redovito zaostaje infekt unutar središta abscesa. Do bržeg izliječenja dolazi postavljanjem drena ako to indikacija i lokacija na tijelu dopušta. Ako nije ugrađen dren otvor se može zatvoriti već unutar jednog dana i nanovo stvoriti šupljinu u kojoj će se i dalje nakupljati gnoj te uslijed pritiska izlaziti na površinu kože. Prevencija abscesa nastalih ugrizom ili ogrebom uspješna je jedino aplikacijom antibiotika u prvih 24 sata nakon ugriza ili ogreba.

Svakako se obratite Vašem veterinaru kako bi po potrebi ponovno očistio ranu i unutrašnjost abscesa, te primjerenim medikamentima doveo do izliječenja procesa. U slučaju da Vaša maca liže ili dira oboljelo mjesto, možete joj staviti zaštitni ovratnik.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr