Povratak

Gnojni iscjedak iz oka u mačića: razlozi i preporučena terapija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 


P:
Imam mačka starog 3 godine koji ima otečeno, mutno oko koje se gnoji (desno).Izgleda kao da ima preko oka mutnu plavu mrenu. Oko mu je u takvom stanju od kad je bio mali ali neznam koji je uzrok jel je u takvom stanju udomljen. Koristio je Tobrex kapi i mast, Maxitrol kapi i mast za oči, Ronaxan tablete (4 kom), Norocarp, Sinylox Ništa od tih lijekova nije mu u potpunosti izlječilo oko vec samo u trajanju terapije bude bolje (ne gnoji se). Prije 3 mjeseca, rađen mu je bris oka gdje je nalaz pokazao Staphylococcus aureus, te drugi nalaz na kultivaciju gljiva - gljive nisu porasle. Nakon svih tih ljekova, kapi i masti mu se pogoršalo i stanje zdravog oka (lijevo). Ono je i dalje bistro i normalne veličine, ali ima gnojni iscjedak. Popio je sve tablete iz kutijice, a njegovo stanje se nije ni malo popravilo. Imate li kakav savjet?  Hvala unaprijed. Ivana


O: Promjene koje navodite, naročito iscjedak, predstavljaju čest znak različitih bolesti oka. U pravilu što je iscjetka viš,e, to je bolest na oku ozbiljnija. Gnojni iscjedak je posljedica bakterijske infekcije koja može nastupiti primarno, ali i sekundarno na podlozi npr. virusne infekcije. Najčešće se radi o konjuktivitisu - upali očne spojnice.

O tome možete više pročitati na Konjuktivitis Također, konjuktivitis sa sekundarnim infekcijama može biti i posljedica infekcije mačjim virusom imunodeficijencije, što je ozbiljna i teška bolest. O tome možete više pročitati na Bolest mačka i sumnja na virus mačje imunosuficijencije.

Uporne i tvrdokorne infekcije često nastaju zbog prisutnosti stranog tijela ili traume. U takvim situacijama često je (prolazno) poboljšanje u vrijeme antibiotske terapije a nakon toga se stanje ponovo pogorša.Pri tome trauma može zahvaćati izravno oko, ali i tkiva u susjedstvu poput nosa, nepca, kostiju u blizini, uključujući i korijene zuba u gornjoj čeljusti. U takvim slučajevima može biti zahvaćeno samo jedno oko za razliku od virusnih infekcija kod kojih su obično zahvaćena oba oka. S obzirom na već poduzetu, višekratnu terapiju, preporučujem da nastavite suradnju sa Vašim veterinarom.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr