Povratak

Govor tijela mačića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Poštovani, cijeli život imala sam pse i nakon smrti moje dalmatinke odlučila sam ne imati ništa. Ali jedna mala mačka mi ne da mira... s obzirom da ne znam ništa o mačkama, imam jedno malo pitanje: maca neprekidno mijauče i non stop podiže prednje šape, pa ne znam da li je to ok ili su to neki motorički poremećaji, te kako joj pomoći ako jesu? Hvala, znam da je čudno pitanje, ali..... Vanja

O: Mijaukanje mačaka prvenstveno je usmjereno na ljude. U vezi s drugim mačkama mijaukanje je jedino povezano između mačića i majke, no u kontaktu odraslih mačaka se ne pojavljuje.

Ton i visina mijaukanja pomaže Vam razumijevanju njegova značenja. Što je zvuk niži to je mačka razdražljivija. Ako je zvuk visoki tada je mačka vjerojatno sretna jer je uspjela prenijeti poruku. Mijauk dobrodošlice je obično vrlo visoki. S vremenom, mnogi vlasnici nauče razlikovati "mačje riječi". Ponavljanje poruke kao što su "gladan sam" ili "mazi me" vrlo su lako prepoznatljive. Jedan od najčešćih razloga zašto mačke prekomjerno mijauču je iz razloga što su naučene da će dobiti sve što žele, bilo da je u pitanju hrana, pozornost, pažnja...

S ciljem rješavanja problema, vrlo je bitno utvrditi uzroke mijaukanja u mačaka. Stres je ključan faktor u mnogih problema ponašanja kao što je pretjerano mijaukanje, obavljanje nužde izvan posude s pijeskom, destruktivno grebanje, pretjerano uređivanje ili neuređivanje, agresivnost ... Ponekad je nama ljudima teško uvidjeti što sve može uzrokovati stres u naše mačke. Neki od najčešćih razloga su dosada i usamljenost, teritorijalna ugroženost, promjene u okolini (npr. novi namještaj, novi dom, novi pijesak za posudu), promjena u dnevnoj rutini, glasni zvukovi, zaprljani mačji zahod, ljuti ili neprijateljski raspoloženi vlasnici, prenapučenost, novi stanar u kući, te naravno odsutsvo dragih im ukućana. Ponekad stres uzrokuje i dosada uzrokovana jednoličnom okolinom. Mačke se nose sa stresom na različite načine što ovisi o njihovom temperamentu. One introvertirane patiti će od fobija, dok ekstrovertirane će češće biti histerične, antisocijalne ili destruktivne prema sebi. Najčešći simptomi stresa u mačaka su: problemi s posudom za pijesak, označavanje teritorija, pretjerano uređivanje, pa čak i samoozljeđivanje, depresija i skrivanje, pretjerano mijaukanje, oslabljeni apetit, nemirnost. Rješenje koje ćete odabrati za problem Vašeg mačića ovisi o uzroku. Potrebno ga je prepoznati, a zatim i eliminirati.

Mačke uče metodom nagrade, ignorirajte mačku u trenucima kad mijauče, a nagradite kad utihne. Tako će povezati ove dvije situacije. Obasipajte Vašu mačku pažnjom i igračkama kako se ne bi osjećala zapostavljenom i kako joj ne bi bilo dosadno. Svaki takav osjećaj potaći će je na mijaukanje i onda borba počinje ispočetka.

Bez obzira živi li maca isključivo unutar kuće i stana ili ima mogućnost izlaska van svoga doma, u svom ponašanju one su zadržale i svoju divlju stranu i svoju mističnu stranu. Jednom Vas ne žele ni vidjeti niti dopuštaju bliski kontakt s vlasnikom, da bi nakon toga pokazale svoju poznatu "maznu" stranu. Njuškaju Vas i ližu i uvijek osjete kada se njihovi vlasnici loše osjećaju ili su bolesni. Svaka maca je za sebe, neke vole kontakte s nepoznatim ljudima ili drugim životinjama, dok su druge cijeli život nepovjerljive čak i prema vlasniku. Svog ljubimca treba što više promatrati, u svakoj situaciji tokom dana, kada je hranimo i kako nam je pristupila, s repom u zraku (dobar znak) ili sa spuštenim ušima (loš znak) ili se uvijaju oko vaših nogu i glavu trljaju o vrata hladnjaka i time pokazuju da unutra ima mnogo ukusnijih stvari.

Mačke koriste govor tijela isključivo kao sredstvo komunikacije. Promatrajući njezine pokrete znati ćete kako se osjeća. S vremenom moći ćete i predvidjeti njezino ponašanje. Saginjanje prednjim nogama znači kako mačka želi izbjeći borbu, ali će se i braniti ako je potrebno. Kad rasteže tijelo istovremeno pokazuje samopouzdanje i agresiju. Kad su joj noge u potpunosti rastegnute, spremna je napasti. Savijanjem prednjih nogu mačka izražava želju za izbjegavanjem sukoba, a pružanjem prednjih nogu spremna se braniti. Blago podignuta šapa označava branjenje. Saginjanje u stražnjim nogama pokazuje nesigurnost. Naravno, uz sve pokrete tijela izuzetnu važnost u procjeni raspoloženja i ponašanja ima i izraz lica, stav ušiju, stav repa.

U Pet centru možete nabaviti prekrasnu knjigu od Gwen Bailey: "O čemu razmišlja moja mačka?" u kojoj možete pronaći odgovore na sva Vaša pitanja i to popraćeno fotografijama maca u raznolikim situacijama.

Mišljenja sam kako Vaša mačka ne boluje od nekih od poremetnja motorike. U takvom slučaju mišići ne dobivaju potpunu informaciju od strane mozga, pa se javljaju nevoljni pokreti i radnje. Bolesti koje uzrokuju poremetnje od strane mozga su: toksoplazmoza, lutajuća larva crijevnih parazita, virus leukemije mačaka, zaraznog peritonitisa, metaboličke bolesti mozga (jetrene ili bubrežne bolesti), encefalitis.... No, uz poneke nekoordinirane kretnje prisutni su i drugi simptomi kao pretjerano vrtenje u krug, manično uređivanje, čupanje dlake i grebanje po tijelu, česta promjena raspoloženja, glasno mijaukanje, osobito noću. Za potpunu procjenu stanja živčanog sustava potrebno je napraviti neurološki pregled.

Obasipajte Vašeg mačića pažnjom i igračkama kako se ne bi osjetio zapostavljenim i kako mu ne bi bilo dosadno. Svaki takav osjećaj potaći će ga na mijaukanje i onda borba počinje ispočetka.

Budite uporni, maca će Vas višestruko nagaditi za Vaš trud.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr