Povratak

Gravidna maca kašlje / Kašalj u mačaka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam problem sa macom koja je skotna po prvi put. Primetila sam da je počela da kašlje od kada je trudnoća malo zamakla. Treba da se okoti za desetak dana. Kašlje iz stomaka pa se pitam ima li to veze s trudnoćom ili je bolesna? Inače, kašlje nekih 10 sekundi iz stomaka i najčešće se spusti cela na pod dok kašlje. Lidija


O: Kašalj je refleksno i snažno izbacivanje zraka iz pluća i dišnih puteva (grkljana, dušnika, bronha). Često mace uopće ne kašlju, već pokušavaju izbaciti progutanu dlaku (trihobezoare) iz ždrijela i usne šupljine pri čemu proizvode sličan zvuk. Ponekad se i nadražaj na povraćanje krivo protumačuje kao pokušaj kašljanja.

Prvo je potrebno utvrditi radi li se doista o kašlju.

Kada se utvrdi da je doista riječ o kašlju, potrebno mu je pronaći uzrok.

Trebalo bi pokušati razlučiti je li riječ o suhom ili vlažnom kašlju. Kod vlažnog kašlja životinja nakon epizode kašlja guta iskašljani sadržaj. Dobro je uočiti javlja li se kašalj danju ili noću, koliko dugo traje i što ga pogoršava (npr. miris za prostoriju, novi pijesak, penjenje uz stepenice...).
 
Zarazna  bolest koju uzrokuje herpes virus je virusni rinotraheitis. Kod ove bolesti, uz kašalj nalazimo i druge simptome poput povišene temperature, slabijeg apetita, kihanja, iscjedak iz očiju i/ili nosa, otežano disanje.

Mačke koje nisu adekvatno tretirane protiv parazita mogu imati tzv. „plućne gliste“ (Capillaria aerofila, Aelurostrongylus abstrusus) koje se manifestiraju kašljem i smanjenom aktivnošću, dok u slučajevima manje invazije simptoma ni ne mora biti prisutan kašalj.

Jedna od češćih bolesti koju nalazimo u mačaka raznih dobi je astma ili alergijski bronhitis koja je popraćena kašljem.

Kašalj se javlja kod edema pluća koji nastaje kao posljedica bolesti srca, zatim tumora pluća i ostalih dišnih prohoda te kod pritisaka povećanih limfnih čvorova na bilo koji dio dišnog sustava.
 
S obzirom na to da se u Vašem slučaju radi o gravidnoj maci, moguće je da se uslijed pritiska plodova na dijafragmu pojavljuje kašalj.

Prema svemu navedenom, zbog niz mogućnosti koje mogu biti popraćene kašljem, predlažem Vam da macu odvedete veterinaru.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr