Povratak

Grebalica

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Molim vas možete li mi reći da li je moguće naviknuti mačka od 5 godina na grebalicu?
Hvala, Tina

O: Vrlo važan dio grebanja mačaka povezan je sa željom za označavanjem teritorija, tako da bi grebalica trebala biti na području koje Vi koristite, a ne sakrivena u nekom kutku. S vremenom ćete moći maknuti grebalicu na rubove sobe, ali je treba pomicati postupno. U početku stavite grebalicu na mjesto gdje je Vaš mačak već grebao.

To može biti trosjed, stolica ili bilo koje mjesto koje je odabrao kao njegov teritorij. Možda ćete trebati i više od jedne grebalice kako bi pokrili njegov teritorij. Sigurnost je najvažniji faktor u stvaranju grebalice dopadljivom Vašem mačku. Ako nije dovoljno visoka ili nije čvrsta i stabilna, neće je htjeti upotrebljavati. Stoga bi trebala biti pričvršćena za pod ili imati veliku i tešku bazu koja bi je držala stabilnom i podupirala cijelu grebalicu. Ohrabrite svojeg mačka na korištenje grebalice primamljivim igranjem i zabavom. Hranite ga i igrajte se s njime kraj grebalice. Učinite ugodnim sve što je povezano uz grebalicu. Nagradite ga omiljenom poslasticom kad je koristi. Stavite na grebalicu igračku ili slično što će rezultirati ubadanjem pandžica u nju, pa će mačak osjetiti ugodu grebanjem po takvoj površini. S vremenom će naučiti da je grebalica njegovo vlasništvo i teritorij. Dobro je i staviti grebalicu na mjesto gdje mačak spava.

Mačke vole grebati kad se probude, naročito u ujutro ili oko ponoći. Najvažnije mjesto za postavljanje grebalice je ono gdje Vi i Vaš mačak provodite najviše vremena. Ako mačak u početku odbija napustiti prijašnja mjesta za grebanje, postoje načini kojima ćete ga obeshrabriti; možete presvući ta područja aluminijskom folijom ili dvostrukom trakom za lijepljenje. Ovakva površina nema teksturu koja mu daje osjećaj ugode prilikom grebanja. Imajte na umu da je mačak ostavio i svoj miris na mjestima koja je do sada grebao, pa ćete trebati maknuti i njegov miris da ga odvratite od grebanja na neželjenom mjestu.

U našim Pet centrima ćete pronaći sprejeve ili tekućine za neutralizaciju mirisa, ali i mirisa koji privlače mačke da idu na mjesto koje Vi želite. Nudimo: Gimpet Fernhalte Sprej - odbojni miris za mačke, Gimpet Spiel - privlačni sprej za igru mačaka, Beaphar Play sprej - privlačni miris za mačke.

Ako je Vaš mačak uporan u grebanju namještaja, pokušajte ga odmamiti tako da ga pošpricate vodom. Drugi način je otjerati ga glasnom zviždaljkom ili nečim drugim što stvara buku. Ove mjere morate primijeniti kad ga primijetite da grebe da bi bile učinkovite. Cilj je stvoriti averziju prema mjestu koje ne želite da grebe, a mačke uče na način da ne žele raditi nešto što im stvara neugodu. Naravno da je sve ovo lakše naučiti mačku koja je mlada, jer je mačke lakše naučiti dobrim navikama nego ispravljati loše. Kako bi učenje na grebalicu bilo što uspješnije slijedite ove upute: probajte razumijeti potrebu same mačke za grebanjem, ne upotrebljavajte kaznu, osigurajte odgovarajuće mjesto za grebanje Vašeg mačka, učinite mjesto mačku atraktivnim za grebanje, te mjesta koja ne želite da grebe učinite neprivlačnim. Imajte na umu da mačke ne vole grebati kratke, nestabilne, mekane stvari, te nemojte napraviti grešku pokušati prisilno navesti mačka na grebanje. Na taj način ćete ga jedino uvrijediti. On jako dobro zna kako se to radi, a pravo grebanja gdje i kad to želi ipak čuva za sebe.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr