Povratak

Gubitak apetita i bolest masne jetre (hepatička lipidoza)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Marko Vincek, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Molim Vas da mi pokušati pomoći. Moj mačak ima 11 godina i imao je cca 13 kg. Prije mjesec dana je prestao jesti i počeo povremeno povraćati. Išli smo svakodnevno veterinaru i dobivao je injekcije peptorana, antibiotika i sl. Napravili smo sve moguće pretrage i sve uzalud. Svi nalazi su u redu, ali on i dalje gotovo ništa ne jede, pije samo vodu i mršavi. Sada je na cca 8-9 kg, ne povraća ponaša se dosta pokunjeno i ne jede. Usput, potpuno je promukao. Veterinar više ne zna što da poduzme. Fedor

O: Morate  jednostavno  na  silu početi hraniti Vašeg mačka jer u protivnom će doći

do hepatičke lipidoze (poznate i kao idiopatska hepatička lipidoza ili bolest masne jetre).  Česta je bolest u mačaka, koja nastaje kada mačka postane anoreksična (odbija hranu ili znatno smanji količinu dnevno unesene hrane).

Tada tijelo počinje koristiti uskladištene masti kao energiju. Iz depoa, masti dolaze do jetre kako bi se preradile i iskoristile kao hranjive tvari u organizmu. No, jetra postaje u jednom trenutku prezasićena i nesposobna preraditi masnoće brzo koliko je potrebno. Ovo dovodi do nakupljanja masti u jetri, što ometa normalnu funkciju jetre. Dakle, na to treba svakako obratiti pozornost jer bolest masne jetre može zaista naškoditi Vašem ljubimcu.

Vaša pomoć u tom trenutku mogu biti sredstva za otvaranje apetita, npr. Calo-pet pasta, energetska pasta obogaćena životno potrebnim vitaminima, mineralima i taurinom. Ova se pasta nudi u slučajevima gubitka apetita ili nedovoljnog uzimanja hrane, kao izvor energije za organizam. Tako se istodobno potiče apetit i uzimanje hrane.

Preporučio bih Vam i da mačku date Legaphyton (Vetoquinol) koji je registriran za upotrebu u veterinarskoj medicini te prilagođen metabolizmu mačaka i pasa. Legaphyton je dopunsko sredstvo na biljnoj bazi koje sadrži silimarin. Djeluje na izmjenu tvari u jetri, a najvažnije je stimulacija ribosomalne sinteze proteina, čime se pospješuje regeneracija i izgradnja hepatocita, te stabiliziranje stanične membrane, čime se smanjuje ulazak hepatotoksičnih tvari u hepatocite. Može se upotrijebiti za zaštitu jetre kod situacija koje opterećuju jetru ili kao potporna terapija kod jetrenih bolesti.

Dakle, sada se postavlja pitanje što je zapravo dovelo do toga? Naime niste naveli da li ste preventivno čistili mačka od unutarnjih parazita. Moguće je zaključiti da se radi o crijevnim parazitima, oblićima Toxocara cati ili pak Toxascaris leonina. Bilo bi dobro da mačka čim prije tretirate antiparazitskim sredstvima u vidu tableta Verpanyl, Pratel, Drontal te isto ponovite za 14 dana.
 
Nije isključeno da je došlo do začepa crijeva dlakama mačke, koje nisu bile u mogućnosti da se probave te su se kroz neko vrijeme nakupljale, bilo u želucu, bilo u crijevima. Moguće je da je povraćanje od toga jer mačak na taj način želi izbaciti dlake iz želuca. U tom slučaju bi bilo dobro dati Malt pastu, koja će pospješiti izbacivanje dlaka van.

Ali, nije isključeno i neko strano tijelo u probavnom sustavu. Naime, mačka ima osjetilne bradavice na jeziku, okrenute prema ždrijelu, tj. prema jednjaku i jednom kada nešto takvo uđe u usta, teško izlazi van.

Stoga Vam svakako savjetujem čim prije odlazak na Veterinarski fakultet, na Zavod za unutrašnje bolesti, gdje će kvalitetno osoblje, na čelu s cijenjenom doktoricom znanosti Ivanom Kiš, svakako na najbolji mogući način pomoći Vašem ljubimcu.

Nadam se da će Vam ovi podaci biti od koristi i zaista želim skoro ozdravljenje Vašeg mačka.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr