Povratak

Gubitak apetita i promjena ponašanja mačke - važnost veterinarskog pregleda i dijagnosticiranja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
jerko-spralja


 Odgovara:
Jerko Špralja, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Već 11 godina imamo mačka koji nije kastriran, živimo u stanu, ali u malom gradiću gdje nema puno prometa pa on povremeno izađe van na balkon, dvorište i uvijek se vraća kući, može se reći da je nekako ''dresiran''. Pravi je kućni mačak, poslušan, uredan, i neizmjerno ga volimo. Već par dana ne jede, ne pije, stalno spava, bezvoljan je i uopće ne komunicira s nama. Kao da ima malo apetita, ali ne može jesti. Čak smo mu dali i njegovu omiljenu paštetu, samo je malo licnuo i okrenuo glavu. Nismo uočili njegovu stolicu i da li mokri dovoljno jer to uvijek čini vani. Imao je prije par mjeseci problema s ustima, nije mogao jesti jer su ga boljeledesni ili zub (nismo sigurni) pa smo mu davali neke tablete i prošlo je. Ali to je potpuno drukčije nego sad, tad je tresao ustima i slinio, baš se vidjelo da ga boli, a sada kao da ne želi jesti niti izlaziti, skroz se promijenio... Molim Vas, pomozite, što da učinimo? Je li nešto ozbiljno u pitanju? Imamo veterinara ovdje u gradu, ali nije baš dobar niti stručan, pa sumnjam u njegovu pomoć. Hvala vam. Franka

O: Ponašanje Vašeg mačka može se promjeniti pod utjecajem različitih faktora.
Među češćim razlozima su organske bolesti te jedino veterinarski zdravstveni pregled može uvelike pridonijeti definiranju problema. Nadalje, stres, razne bolesti (virusne, bakterijske, parazitarne, alimentarne, trovanja...) mogu znatno promjeniti ponašanje Vašeg ljubimca.  Vaš mačak je star 11 godina, a to je dob kada je organizam u većoj ili manjoj mjeri imunodeficijentan i kao takav podložan nastanku različitih bolasnih stanja. Naveli ste probleme u vidu stomatitisa, gingivitisa (infekcije usne šupljine i zubnog mesa), koje ste vjerojatno tretirali antibioticima kao što je Stomorgyl.

Nažalost, niste naveli je li mačak vakciniran protiv zaraznih bolesti i tretiran antiparaziticima. Stoga mi je teško konkretno odgovoriti o eventualnom uzroku takvog ponašanja.

Svakako nastojte Vašem ljubimcu potaknuti apetit, hranom primjerenom za takve situacije poput Royal Canin Convalescence (vrećice konzervirane hrane od 100 g) ili konzervom Recovery (195 g) od istog proizvođača, High calorie (170 g) od Eukanube ili Convelascence (195 g) od Purine. Dostupni su i razni dodaci hrani, u vidu pasti, npr. Vetoquinol Calo-Pet  (120 g) i Pet AG Energel (100 g). Svi navedeni proizvodi raspoloživi su u stalnoj ponudi veterinarskih ljekarni koje rade u sklopu Pet centar trgovina.

Svakako Vam preporučujem posjet veterinaru u kojeg imate povjerenja, radi što hitnijeg dijagnosticiranja uzroka stanja Vašeg ljubimca kako bi mu se pravodobno i adekvatnije moglo pomoći. O ovoj temi dodatne korisne informacije možete saznati i u ranije objavljenom odgovoru naslovljenom Promjene u ponašanju i sumnja na bolest mačke.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr