Povratak

Gubitak apetita, povraćanje i proljev u mačića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam 5 mačića od 3 mjeseca, koji se i dalje, među ostalim, hrane majčinim mlijekom. No, prije tri dana primjetila sam kako jedan mačić (najmršaviji od njih) povraća bijelu, pjenušavu tekućinu i ima smeđe-žuti proljev. Od tada ništa ne jede, nego samo pije vodu. Nije zainteresiran ni za što, iako je prije toga bio najrazigraniji. Što mu je i mogu li to ikako sama spriječiti? Molim vas pomozite, ne želim da ugine. Marija

O: O uzrocima i liječenju proljeva i povraćanja pisala je detaljno kolegica Zdravka Rumiha, dr.vet.med. ovdje.

Ako je opće stanje mačića dobro, a to znači da je inače veseo i ima volju za hranom, obavezno ga stavite na dijetu s medicinskim hranama za probavne poremećaje koje je kolegica navela u svom tekstu.

Važno je da mačić ima dostupne svježe vode, ali ako povrati i nakon što popije vode, onda ćete mu je trebati nuditi po malo, svakih 10-tak minuta.

Za održavanje normalne funkcije probavnog trakta i potporu pri liječenju akutnih probavnih poremećaja preporučam "Diarsanyl" oralnu pastu, koja formira zaštitni sloj na površini izirititrane sluznice te pomaže njenoj regeneraciji, adsorbira toksine, bakterije, viruse ostale štetne molekule pa se one ne unesu kroz sluznicu u organizam i ne uzrokuju štetu. Elektroliti u pasti sudjeluju u nadoknadi važnih iona čija je količina zbog proljeva smanjena. Dekstroza služi za nadoknadu energije. Upotreba paste je jednostavna, a zbog dobrog okusa i mirisa životinje je rado uzimaju. Istog je djelovanja i "Floryboost" pasta.

Za obnovu prirodne i zdrave crijevne mikroflore preporučam "Florentero" pastu koja se koristi u slučajevima kada je poremećena crijevna peristaltika, kao kod proljeva, stresa probavnog sustava, slabosti organizma. Sadrži probiotike tj. "dobre bakterije" Enterococcus faecium, Lactobacillusbacidophilus, Bacilus clausii, Lactobacillus sporogenes te vlakna ili prebiotike koji služe kao hrana za probiotike FOS (fruktooligosaharidi) i MOS (mananoligosaharidi).

Za jačanje imuniteta preporučam "Imunoboost" pastu koja je bogat hranidbeni dodatak, s namjenom da životinje dobiju pojačanu energiju. Sadrži brzo apsorbirajuće trigliceride, esencijalne masne kiseline, glukozu, kolostrum (protutijela za imunitet), bakterije mliječne kiseline, vitamine A, D, B1, B2, B6, B12, C, PP i željezo.

Ako to već niste učinili, mačića svakako očistite od glista.

Sve navedene pripravke možete pronaći i u veterinarskoj ljekarni Pet centra.

Zbog opasnosti od zarazne bolesti panleukopenije mačaka (tzv. "mačićak"), o kojoj je pisala kolegica mr.sc. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr.vet.med. ovdje, savjetujem Vam da posjetite veterinara, koji će Vašeg mačića detaljno pregledati i uz dijetu staviti na odgovarajuću terapiju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr