Povratak

Gubitak dlake mačke na mjestu primjene Advocate spot-on ampule - reakcija osjetljivosti

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Imam dvije crne mačke stare 3 godine. Unatrag 4 mjeseca nakon aplikacije Advocate oboje izgube dlaku na mjestu apliciranja. Napominjem da sredstvo stavljamo po uputama. Inače, hranimo ih Royal Caninom za sterilizirane mlade mačke. Zahvaljujem, Martina

O: Advocate spot-on za mačke sadrži dvije djelatne tvari – imidakloprid i moksidektin. Imidakloprid je ektoparaziticid iz skupine kloronikotinilnih spojeva a učinkovit je protiv odraslih buha i njihovih larvalnih stadija inhibirajući kolinergičnu transmisiju što se očituje paralizom i uginućem insekata. Moksidektin je makrociklički lakton II. generacije iz skupine milbecina. Djeluje paraziticidno protiv brojnih ekto- i endoparazita uzrokujući flacidnu paralizu nametnika koji potom uginu ili budu izbačeni iz organizma.

Stoga se općenito koristi ako je u ljubimaca prisutna mješovita invazija nametnicima (ektoparaziti i želučano-crijevni oblići) ili postoji velika vjerojatnost da do njih dođe (prevencija) odnosno u suzbijanju i profilaksi

infestacije ljubimaca s buhama, suzbijanju ušnih šugaraca, sprječavanju invazije srčanim crvom, te kao dio preventivnog programa za suzbijanje alergijskog dermatitisa uzrokovanog ubodom buha.

Najčešće nuspojave bile bi lokalne reakcije na mjestu primjene, poput prolaznog svrbeža, crvenila ili alopecije te u rijetkim slučajevima, masno krzno i crvenilo kože. Povraćanje je također rijetko zabilježeno. Ovi se znakovi povlače bez daljnjeg liječenja. Ako mačka liže područje aplikacije sredstva, može sliniti kraće razdoblje i pokazivati znakove poput nedostatka mišićne koordinacije, tresenja, poremećenog disanja  a moguća su i povraćanja.

Iz priloženog se može zaključiti da su Vaše mace osjetljive na Advocate, ali u blagom obliku. Stoga, kako je to ampula koja ima utjecaj na endo- i ektoparazite, možete je stavljati u prekidima,  odnosno s pauzama u razmaku od 2 do 3 mjeseca .Također, imate mogućnost umjesto navedenoga za istu namjenu koristiti i Stronghold ampulu iste namjene, o kojoj je detaljnije pisao kolega Dragan Vešović, dr.vet.med. u ranije objavljenom odgovoru naslovljenom Stronghold: djelatne tvari i djelovanje u suzbijanju buha.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr