Povratak

Gubitak dlake na donjem dijelu trbuha i oko pregiba nogu / Primjena Frontline i Fypryst preparata na gravidnoj mački

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Sonja Andjelkovic


Odgovara:
Sonja Anđelković, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Primjetila sam na mački staroj 2 godine da je izgubila dlaku na donjem dijelu trbuha i kod pregiba noge, izgleda kao da ju je netko obrijao i sad ima skroz kratke dlačice. Na par mjesta gdje fali dlaka ima crvenilo, tj. male flekice i koža je malo suha, nisam primjetila da se češe na tom dijelu, samo se čisti kao i obično, zanima me šta bi to moglo bit? Drugo pitanje se odnosi na skotnu macu oko 6-7 tjedana koja ima buhe, našli smo je napuštenu i donijeli, kasnije sam primjetila buhe, da li joj smijem dati ampulu ako je skotna? I da li su možda buhe uzrok gubljenja dlake na prvoj maci jer su cijeli dan zajedno? Hvala. Dajana

O: Opadanje dlake u mačaka može biti normalna sezonska pojava (linjanje), ali često i znak kožnih ili sistemskih bolesti. Gubitak dlake na određenom mjestu zove se alopecija, a uzroci mogu biti uistinu mnogobrojni. Pretjerano lizanje pa čak i čupanje dlake zubima često je moguće vidjeti u životinja koje su izložene stresu. Ukoliko se pobliže promotri može se vidjeti kako dlaka ustvari nije u potpunosti otpala, već su preostali kratki djelovi dlake. Kod posebno intenzivnog lizanja na koži se mogu primjetiti i ranice.

Ako postoji sumnja da je mačka invadirana buhama, prije ispitivanja mogućih uzroka opadanja dlake treba prvo primjeniti neko sredstvo protiv buha (Frontline sprej, Frontline ampule, Fryprist sprej ili ampula, Advantage ampule, Foresto ogrlica...).

Alergija na različite supstance kao što je prašina, hrana, pelud, neke kemikalije, materijal također dovodi do opadanja dlake, ponajviše na trbuhu. Nadalje, gubitak dlake mogu uzrokovati uzročnici šuge, gljivice, bakterijske infekcije kože, virusi, hormonalni poremačaji, dijabetes...

Mikrosporoza je gljivično oboljenje uzrokovano gljivicama roda Microsporum koje se najčešće javlja krajem ljeta ili početkom jeseni, prenosi se direktnim kontaktom, ali i nositeljem (nema simptome bolesti). Često se prenosi na djecu (nemaju u potpunosti razvijen imunološki sustav). Prenosi se preko kontaminiranih predmeta te je uz lječenje potrebna i dezinfekcija prostora u kojem je životinja boravila.Bolest se u mačaka javlja u vidu jedne ili više alopecija na tijelu koje mogu biti okruglog ili ovalnog oblika, a na samom mjestu koža se peruta. Sigurna dijagnoza se postavlja laboratorijskom analizom.

S obzirom na velik niz potencijalnih uzroka, preporučam da svog ljubimca odvedete veterinaru kako biste isključili neke ozbiljnije nametnike ili bolesti.

Preparati Frontline Combo Spot On, Frontline Spray, Frypryst Spot On i Frypryst Spray mogu se primjenjivati na gravidnim životinjama i onima koje doje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr