Povratak

Gubitak dlake na leđima

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Mačak od 5 god. stalno se češe po trbuhu i nogama, tako da na tim mjestima gotovo nema dlake. Polućelav je i rep u punoj dužini. Nema gubitka dlake na leđima iznad repa, što je inače problem kod začepljenja analnih žlijezda. Ne vidi se da ima niti buhe, niti ikakve promjene na koži. Mačak je inače kastriran prije 3 god. Hrani se kao i preostalih pet mačaka, koje nemaju uopće nikakvih problema. Hrane se mačjim konzervama i kroketima. Unaprijed zahvaljujem! Jasna

O: Prema znakovima koje ste nam naveli moguće je da se radi o mačjoj endokrinoj alopeciji.

Više faktora ili činbenika dovodi do ove poremetnje. Točan endokrini (hormonalni) uzrok do sada nije definiran i precizno dokazan. Javlja se kod svih spolova i pasmina, a 90% slučajeva zabilježeno je kod kastriranih mužjaka. Maca gubi dlaku na području trbuha, nogu, a ponekad zahvati dio repa. Područja bez dlake su bilateralno i simetrično položena, nema svrbeža, mace ne pokazuju druge znakove oboljenja.

Naravno, macu treba pregledati veterinar i postaviti točnu dijagnozu. Slični simptomi javljaju se i kod alergije kože zbog prisutnosti buha, kod infekcija kože dermatofitima, postoje i psihogene alopecije, slični simptomi javljaju se i kod demodikoze (kožni šugarac) mačaka što je rijedak slučaj. Liječenje endokrine alopecije određuje veterinar prema znakovima na koži koje uoči pri pregledu. Vidljive znakove poboljšanja ne očekujte prije tri mjeseca računajući od početka terapije.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr