Povratak

Gubitak vida

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Molio bi vas ako mi možete reči nešto o gubitku vida u mačaka. Naime radi se o muškom kastriranom mačku starom 6 g. koji je zadnja dva tjedna imao zdrastvene urološke tegobe te je bio odvezen veterinaru koji je ustanovio da mačak ima pijeska u morkači te povišen bilirubin, što je bacilo sumnju na upalu mjehura. Na utrazvuku je bila vidljivo malo zadebljanje stijenke mjehura a mačak je teško mokrio pa ga je veterinar kateterizirao i podrvgao ljiečenju antibiotikom, B vitaminom i na kraju je dodana i infuzija pošto je slabo jeo. Mačak je to teško prihvatio i jučer je uz dodatak sredstva za smirenje (apaurina mislim) cijeli dan bio u gotovo komatoznom stanju.

Činilo se kao da uopće nema kontrolu nad svojim udovima pa ni osjetilima, nije davao nikakav odziv na vanjske podražaje. Mislio sam da je na samrti, užasno za vidjeti, čak se nekontrolirano pomokrio. Odlučio sam ga dva dana poštedjeti veterinara i igala da vidim da li će se vratiti k sebi. Danas je pokazao poboljšanje i sad navečer je čak počeo jesti i hodati no ostao je potpuno slijep. Ne vidi kuda hoda, zabija se u prepreke i orjentira se samo prema zvuku. Što očekivati dalje? Dali će ostati trajno slijep? Da, zaboravio sam napomenuti kako su mu zjenice već nakon druge kure antibiotika trajno proširene i uopće ne reagira na svjetlo. Držim ga u zatamnjenoj prostoriji kako mu se ne bi oštetile oči pošto ne može i ne zatvara niti kapke niti mu se zjenice sužavaju. Molio bi vas za bilo kakvo mišljenje.
Hvala vam puno, Tomislav

O: U kućnih ljubimaca javljaju se isti problemi s vidom kao i u ljudi: glaukom, katarakta, čirevi rožnice, infekcije. Problemi s očima obično započinju prekomjernim suzenjem i žmirkanjem.

Iako ovo ne zvuči zabrinjavajuće, treba imati na umu da bolesti oka vrlo brzo napreduju i općenito ih se lakše i uspješnije liječi ako se dijagnosticiraju rano. Mnoge bolesti očiju vrlo se uspješno liječe medikamentima a u ovisnosti o težini slučaja potreban je i posjet specijalisti. Nesrećom, neki ljubimci s vremenom izgube vid, bilo zbog degenerativnih bolesti, traume ili nepoznatog uzroka.

Sljepoća predstavlja gubitak vida u oba oka. Ono se može javiti uslijed poremećaja struktura koje primaju i obrađuju sliku unutar oka ili uslijed poremećaja vidnih puteva koji prenose informacije i dalje obrađuju sliku unutar mozga. Akutna (nagla) sljepoća javlja se kada se vid simultano izgubi u oba oka. Točan nastup sljepoće je u mačaka ponekad vrlo teško odrediti jer mačkin osjet sluha i mirisa vrlo često može kompenzirati smanjeni ili nedostatak vida. Kada je jedno oko slijepo, većina mačaka se ponaša sasvim normalno. Vlasnici često ne primjećuju da je vid izgubljen u jednom oku sve dok proces ne uznapreduje da maca gubi vid i na drugom oku. Ako nagli gubitak vida nastupi i na drugom oku uslijed bolesti ili ozljede, tada se čini da se radi o akutnoj sljepoći. Spoznaja da je mačka slijepa javlja se tek kada promjene u okolini zbune mačku (preraspodjela namještaja i sl.). Naime, mačke koje sporo gube vid pamte svoju okolinu i, ako se ta okolina promijeni, promjene u ponašanju mačke daju do znanja vlasniku da su naglo oslijepile. U stvarnosti, mačka se sudara sa stvarima samo iz razloga što je promijenjena okolina.

Česti uzroci bilo akutne ili kronične sljepoće uključuju teške bolesti rožnice, teški prednji/stražnji uveitis, katarakte, upala i infekcija mrežnice, odljuštivanje mrežnice, glaukom, bolesti očnog živca i vidnih puteva i bolesti okcitipalne kore (centar vida u mozgu).

Osim navedenih, postoji cijeli niz uzroka sljepoće u mačaka: bilateralni uveitis zbog sistemske bakterijske, virusne, protozoarne ili gljivične infekcije ili zbog tumora, hifema (krv u prednjoj očnoj komorici), sekundarne traume oka, katarakta, luksacije leće, glaukom koji je u mačaka većinom sekundaran kroničnom uveitisu, korioretinitis sekundaran bakterijskoj, virusnoj, protozoarnoj, gljivičnoj ili parazitarnoj infekciji ili tumoru, nutritivna degeneracija mrežnice uzrokovana nedostatkom taurina u prehrani, progresivna degeneracija retine (nasljedna bolest), encefalitis ili meningoencefalitis, tumori optičkog centra u mozgu, hipoksija (nedostatna opskrba mozga kisikom) što ima za posljedicu trajno oštećenje mozga, trauma glave s krvarenjem i otečenjem, hepatička encefalopatija, poremećajima zgrušavanja krvi ili sistemske hipertenzije (visoki krvni tlak).

Od navedenog, posebno moram izdvojiti visoki krvni tlak. Naime, obično se javlja u starijih mačaka i povezan je s drugim bolestima poput zatajenja bubrega ili hipertireoidizma. Visoki krvni tlak sam po sebi nema upozoravajućih znakova već se uočuju simptomi prvotne bolesti. U slučajevima bolesti bubrega ili štitnjače, uočava se povećana žeđ, povraćanje, promjene u apetitu i gubitak tjelesne težine. No najčešće se javlja akutna sljepoća koja može biti kompletna ili djelomična. Mačka je dezorijentirana, nevoljko se kreće i ima karakteristično proširene zjenice. Sljepoća uzrokovana povišenih krvnim tlakom ili promjena ponašanja zahtijeva hitan posjet veterinaru.

Pri sumnji na obostranu sljepoću prvo se primijećuje: povremena nespretnost, udaranje u predmete, nesposobnost pronalaska hrane i posuda za vodu, prekomjerno spavanje, nepažljivo ponašanje, uplašenost, gubitak normalnih nagona na igru i lovljenje.

Dijagnoza je esencijalna za određivanje točnog uzroka sljepoće. Pregled uključuje: kompletni klinički pregled, kompletni pregled oka uključujući direktnu i indirektnu oftalmoskopiju, test pupilarnog refleksa na svjetlo, tonometrija, Schirmer test suza, flourescin test, savladavanje prepreka i sl. Zatim, kompletni neurološki pregled, krvna slika, krvni tlak, elektroretinografija, specifični serološki testovi .... Uspješno liječenje ovisi o točnosti dijagnoze.

Ljubimci s naglim nastupom sljepoće trebali bi biti pregledani od strane veterinara što prije.

Ako se odmah pristupi liječenju, postotak je veći od 50% za uspješan oporavak. Potrebno je minimalizirati stres i ozljede smještajući macu na siguran prostor dok se problem ne identificira. Ne treba dopustiti maci da grebe oko ako joj je bolno jer ovo može uzrokovati daljnja oštećenja oka (stavljanje zaštitnog okovratnika).

Gubitak vida je, razumljivo, vrlo teško stanje kako za vlasnika kućnog ljubimca tako i za samu životinjicu, no ne znači nužno i lošu kvalitetu života za macu. Većina slijepih mačaka se vrlo dobro snalazi. Preporučuje se maci ponuditi više igračaka s mirisom i zvukovima, ne micati namještaj, stan učiniti sigurnim (npr. ograditi stepenice), smjestiti posude za hranu i vodu kao i posudu za pijesak na mjesta lako dostupna. Vlasnici trebaju imati strpljenja dok se ljubimac nauči na novostečeno stanje. Mačke su nevjerojatno pune života i obično se vrlo brzo prilagode na gubitak vida, a kako brzo i uspješno se maca prilagodi novom stanju ovisi o vrsti mace ali i vlasnikovom trudu u okolini mace.

Savjetujem Vam da se što prije obratite na Kliniku za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Veterinarskog fakulteta u Zagrebu gdje će specijalista oftalmolog napraviti kompletan pregled oka te prema nalazu procijeniti prognozu slučaja.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr