Povratak

Hipertireoza i edem pluća

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam mačku staru oko 14-15 godina (ne zna se točna dob, moguće i starija) kojoj je u 7. mjesecu dijagnosticiran edem pluća i povišen T4 za duplo (8.44), odnosno hipertireoza. Stavljena je na terapiju prvo Enapom (1/4) i Furesemidom (1/4), a kasnije i Athyrazolom (1/4) za regulaciju štitnjače svaka 24 sata no ništa ne pomaže. Svakih par dana joj se pluća napune vodom i teško i glasno diše od 1-3 sata. Tada joj damo 3/4 furesemida i enap i nakon par sati se stanje vrati na normalu. Inače funkcionira i jede sasvim normalno osim tih par sati 1-2 puta tjedno kada se napune pluća pa teško diše. Molim Vas za sugestije kako i gdje nastaviti liječenje. Na vet. fakultetu rade samo ujutro za ovakve slučajeve kada nismo u mogućnosti doći, a u privatnim klinikama je ne žele liječiti jer je već liječena negdje drugdje. Gdje bi se mogli javiti u Zagrebu, a da rade u popodnevnim satima? Ili koju terapiju da joj sada damo? Probali smo i poduplati terapiju (svakih 12 sati sve tri tablete) no bez pomaka na bolje.
Zahvaljujem unaprijed na odgovoru,
Helena

O: Hvala Vam na ukazanom povjerenju, no prije svega bi Vašeg veterinara trebalo obavijestiti o nastalom stanju, odnosno izostanku poboljšanja stanja a sve u svrhu sprječavanja komplikacija zdravlja.

Više o liječenju hipertireoze u mačaka možete pročitati u mojem ranijem odgovoru Liječenje hipertireoze u mačaka.

U početku liječenja hipertireoze odgovor organizma treba pomno motriti, kako bi se prilagodila doza. Kada se doza prilagodi slučaju, potrebno je napraviti kontrolu razine T4 nakon tri tjedna. Nakon stabilizacije doze i razine hormona preporuka je raditi redovite kontrole svakih tri do šest mjeseci. Nažalost, bez individualne kontrole odgovora organizma nije moguće odrediti a samim time i preporučiti dnevnu dozu.

No, prema Vašim navodima, veći problem zdravstvenom stanju Vaše ljubimice čini nakupljanje tekućine u plućnom tkivu. Nije neuobičajena pojava jer je zabilježeno kako 10-15% mačaka oboljelih od hipertireoidizma razviju neki oblik srčanog oboljenja. Kako su krvotok i disanje usko povezani, tako se i poremetnje u krvotoku odražavaju na disanje i obrnuto. Poteškoće s disanjem nastaju prvenstveno kao posljedica nakupljanja tekućine u grudnom košu ili trbuhu a mogu nastati neprimjetno, sve do onog trenutka kada otežavaju normalno funckioniranje disanja. Slabost srčanog mišića (kardiomiopatija) jedna je od najčešćih patoloških stanja od kojih se izdvaja hipertrofična kardiomiopatija. Ovo stanje je okarakterizirano odebljanjem glavne komore srca iz koje se tjera krv u tijelo (lijeva klijetka). Iako je glavni uzrok oboljenja genetski, no pogodovni faktori nastanka ovog oboljenja imaju veliki utjecaj: stres, vrućica, infekcija, anestezija i/ili sedacija, hipertireoidizam, intravenozna aplikacija lijekova ili tekućina.

Odabir načina i učestalosti davanja lijekova ovisi o stanju pacijenta i dijagnozi. Terapiju je uvijek potrebno provoditi i/ili prilagođavati u suradnji sa veterinarom koji je pregledao mačku i postavio dijagnozu te poduzeo inicijalnu terapiju.

Lijekovi koje spominjete razlikuju se u svojem djelovanju, a kada se radi o kardiomiopatiji  najčešće se daju istovremeno. Naime, Fursemid (furosemide) je snažan diuretik i pomaže izbacivanju suvišne tekućine iz organima dok je Enap (enalapril) ACE inhibitor koji djeluje na proširenje krvnih žila i na taj način olakšava srcu pumpanje krvi kroz krvne žile. Ovo pomaže i u sniženju povišenog krvnog tlaka kao i u održavanju pravilnog srčanom ritma. Početne doze furosemida su 2-4 mg/kg 2-3 puta dnevno, oralno dok enalaprila 0,25 – 0,5 mg/kg 2 puta dnevno, oralno. Ponekad je potrebno sniziti dozu furosemida kako bi se spriječio pad kvrnog tlaka do razine opasne po život. Zatajenje bubrega jedna je od ozbiljnijih nuspojava a naročito ako je terapija udružena sa diuretikom. Iz tog se razloga preporuča hitna konzultacija u veterinarskoj ambulanti radi prilagodbe doze i/ili izbora lijeka ukoliko se uoče bilo kakve promjene u uriniranju.

Vezano pak uz izbor lijeka, enalapril je lijek izbora kod ovakvih dijagnoza a, razumljivo, kako bi se održavao pravilan rad srca, lijek se mora davati svakodnevno i doživotno.

Slijedom navedenoga, ne mogu drugačije, nego Vas savjetovati da se obratite sa mačkom u Vašu veterinarsku ambulantu kako bi se na osnovu uočenih nuspojava terapija prilagodila ili promijenila a sve u svrhu osiguravanja optimalnog opravka i kvalitete života ljubimca. Kako ste se već obraćali privatnim ambulantama, nemam izbora nego Vas uputiti da razmislite i o mogućnosti hospitalizacije ljubimice jer ona u veterinarskoj medicini u današnje vrijeme nije neuobičajena. Veterinarski fakultet raspolaže sa prostorom i službom za 24-satni nadzor pacijenta, pa im se svakako što prije obratite.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr