Povratak

Hrana za mačića od 2 tjedna

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Poštovanje. Prije dva dana sam našla malog ostavljenog mačića. Mislim da je star oko dva tjedna. Molim vas da mi preporučite koju hranu da mu dajem jer je tako malen. Ponekad mi njuškicu gura u ruku kao da sisa.
POMOĆ HITNO!!!!!!!
Ana

O: Mačići počinju samostalno uzimati hranu u dobi od 4 tjedna. Ako je Vaš mačić star samo dva tjedna nije u mogućnosti uzimati hranu samostalno. U toj dobi majčino mlijeko je jedini izvor hrane.

Preporučam Vam da mačiću ponudite adaptirano mlijeko za mačiće, koje za razliku od kravljeg mlijeka, ne sadrži laktozu i ima gotovo dvostruko veću nutritivnu vrijednost. Takvim mlijekom trebali biste mačića hraniti barem do 45. dana starosti. Mlijeko možete davati pomoću bočica sa dudicama ili ga ponuditi u posudici, ako može sam piti. U našim trgovinam imamo u ponudi mlijeko za mačiće Gimborn, Canina i Beaphar, kao i bočice sa dudicama i priborom za čišćenje.

U dobi od 4 tjedna, možete mačića navikavati na krutu hranu, koju možete omekšati s toplom vodom, kako bi takva hrana bila mekše konzistencije. Savjetujem Vam superpremium hranu za mačiće, kako bi se zadovoljile sve dnevne potrebe za unosom hranjivih tvari. Takve hrane sadrže sve potrebne vitamine i minerale, sadržavaju i imunostimulatore, kako bi se potaknuo imunološki odgovor i još krhki mali organizam borio protiv infekcija.

Preporučujem sljedeće super premium hrane:
- Hill's Kitten s piletinom ili tunom, u dehidriranom i konzerviranom obliku, s piletinom
- Hill's Nature's Best Kitten s piletinom, žitaricama i povrćem
- Eukanuba Kitten, u dehidriranom obliku, s piletinom
- Royal Canin Growth, te potom Baby Cat, u dehidriranom obliku, s piletinom
- Pro Plan Kitten, s piletinom, u dehidriranom obliku

Potrebna dnevna količina hrane, obzirom na dob i tjelesnu masu, navedena je na svakoj vrećici hrane. Mačićima hrana treba biti dostupna stalno ili podijeljena u više obroka uz svakodnevno svježu vodu. Neki proizvođači superpremium hrana imaju i paštetice za mačke (hrana u konzervama) koje možete kombinirati s dehidratom, a koja je također kompletna hrana s vitaminima i mineralima. No, prednost ima dehidrirana hrana, koja osim što ima dobru iskoristivost u organizmu, održava i higijenu usne šupljine, svojim mehaničkim i abrazivnim djelovanjem, pa je smanjena mogućnost nakupljanja plaka i zubnog kamenca.

Do godinu dana starosti mačićima se daje hrana za juniore, odnosno mlade mačke (kitten, babycat, junior i sl).

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr